Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темида не даде на мюсюлманското настоятелство хотел „Балкан“

Русенският комплекс „Балкан“ е собственост на държавата и мюсюлманските организации нямат право да претендират за него, реши Окръжният съд в дунавския град. От местното настоятелство поискаха 2371 кв. метра от комплекса, тоест, почти целия имот, чиято данъчна оценка е 1 800 000 лв. и подадоха иск за пълна собственост на имота. Според съда, твърденията на мюсюлманите, че „Балкан“ им се полага заради изтекла давност, са несъстоятелни, както и аргументът, че след като централната му част е тяхна, това важи и за целия комплекс.
Решението може да се обжалва на следваща инстанция. Според областна управа в Русе мюсюлманите могат реално да претендират за 42% от площта на „Балкан“, а останалите 58% са държавна собственост. С подадения установителен иск мюфтийството настояваше да се отмени актът за държавна собственост на имота от 2005 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прегледи за жени

Продължава скрининговата кампания за рак на маточната шийка, която започна в началото на месеца в "Медика Русе". Целта е да бъдат обхванати жените, които са изложени на риск от това заболяване.  Профилактиката включва преглед при гинеколог и цитологично изследване. Могат да се възползват жени на възраст от 20 до 29 години и 40 до 49, без значение..

публикувано на 10.10.24 в 08:48

Нов асфалт за три улици

Започна основният ремонт на улиците „Плиска“, „Доростол“ и „Тулча“ в Русе, съобщиха от местната администрация. Проектът включва цялостно преасфалтиране на пътните платна и обновяване на тротоарите от двете страни. Целта е да се подобри пътната инфраструктура и да се повиши безопасността за русенци.  Улиците „Плиска и „Доростол“ са с дължина 1600 метра..

публикувано на 10.10.24 в 08:44

Обновяват детска градина

Цялостна подмяна на настилката в двора на детска градина „Приказен свят“ в село Николово планира общинската администрация в Русе. Полагането на новата настилка от щампован бетон ще започне в рамките на следващите няколко седмици.  Финансирането на дейностите ще бъде осигурено от общинския бюджет на Русе. През следващата година се предвижда и..

публикувано на 10.10.24 в 08:22

Монтират бетонни панели

Продължават монтирането на бетонните панели и полагане на кофраж в българския участък на Дунав мост, който е в ремонт. Досега са положени общо 131 нови стоманобетонни панела, като във втория участък от 200 метра, в който се работи и към момента те са 31, съобщиха от областната администрация в Русе.  На този етап се работи по изграждане на мостовите..

публикувано на 09.10.24 в 09:48

Находки от Червен

Два сребърни наушника с позлата са разкрити при разкопките на територията на Средновековен град Червен, съобщават от музея в Русе. Накитите са намерени в повърхностният пласт на помещение от сграда, долепена до Междинната крепостна стена. Рядко в проучванията на крепостта се намира добре запазен чифт в жилищна среда, тъй като повечето подобни находки..

публикувано на 09.10.24 в 08:24

Историята на фокус

Да се популяризират резултатите от изследванията и проучванията в областта на тракологията в Румъния и България. Това бе основна тема на работна среща между представители на Румънския институт по археология и Регионалния исторически музей в Русе.  Основен акцент бе поставен върху изследванията на северните траки, които са населявали територията на..

публикувано на 08.10.24 в 15:26

Номинации за награда „Русе - 21 век”

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, кметът на Русе Пенчо Милков ще връчи наградата „Русе - 21 век”.   С нея се удостояват ученици и студенти за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.  Номинациите се депозират в Информационния център на Община Русе на пл...

публикувано на 08.10.24 в 08:45