Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатстудентските изпити започват в Русенския университет

Започват предварителните кандидатстудентски изпити в Русенския университет. Утре, 28 януари е първият, който ще премине под формата на общообразователен тест от две части – обща и специална част по избор. Кандидатите имат право да се явят на един и същ конкурсен изпит на всички обявени дати в предварителните сесии, както и в редовната сесия през юли. При образуването на състезателния бал ще се зачита най-високата оценка. Оценката от държавния зрелостен изпит, положен след 01 януари 2008 г., се признава за оценка от съответстващ конкурсен изпит. Русенският университет планира да проведе седем предварителни изпита. Освен този на 28 януари, останалите са насрочени за 11 и 25 февруари, 11 и 25 март, 8 и 22 април. Таксата за явяване остава непроменена – 30 лева за един изпит, и по 20 лева за всеки следващ. Тази година Русенският университет ще приема студенти в 52 специалности от 23 професионални направления.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да затварят Дунав мост

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов. Вчера в централните си емисии новини румънските медии цитираха изказване на генералния..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Тържество за празника

Русенските полицаи отбелязаха професионалния си празник с тържествена церемония. Утре се навършват и 145 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Пред монумента “Признателност и слава” към поколенията служители, посветили живота си в служба на обществото, бе сформиран почетен представителен строй от униформени служители..

публикувано на 04.07.24 в 12:57

45 милиона за Дунав мост

Ремонтът на Дунав мост при Русе ще започне през този месец, издадено е разрешението за строеж. Съоръжението е в критично аварийно състояние, което създава опасност за преминаващите по него. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Оттам уточняват, че ремонтът е на стойност 45 млн. лв. от държавния бюджет и ще..

публикувано на 04.07.24 в 08:58
Русенски университет

Университет отличник

Най-голямата сума по програма Еразъм+ за мобилности до университети в страни извън Европейския съюз спечели Русенският университет. Това показват резултатите от селекцията, публикувани на сайта на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) на 1 юли 2024 г. Русенският университет е на първо място не само по размера на отпуснатата субсидия,..

публикувано на 04.07.24 в 08:54

Над 2 милиона обезщетения

Над 2 180 000 лева са изплатени от септември миналата година насам като обезщетения на собственици, чиито имоти са отчуждени за изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Това каза областният управител на Русенска област Драгомир Драганов при срещата си с кмета на община Ценово Петър Петров. Близо 83% от парите са изплатени на..

публикувано на 02.07.24 в 08:52

Безплатни учебници в Русе

Средства за закупуването на познавателни книжки за децата и учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за учениците от I до XII клас в общинските учебни заведения на Русе и общината предостави община Русе. Финансирането се отпуска с постановление на Министерския съвет, като с направеното изменение и допълнение през..

публикувано на 01.07.24 в 09:13

Празник край Дунав

Образователни игри, арт работилници и състезания имаше на крайбрежния кей в Русе днес. Повод за това беше 30-ата годишнина от подписването на Международната конвенция за опазване на река Дунав на днешния 29 юни, в чест на което той се отбелязва и като Ден на река Дунав. За децата и техните родители, които бяха избрали да пътуват към празника на..

публикувано на 29.06.24 в 15:30