Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменският музей подготвя пътеводител за незрящи

Снимка: Радио Шумен
Брайлов пътеводител за незрящи подготвя Историческият музей в Шумен. „Искаме да покажем повече от богатата експозиция, която често се посещава от хора със затруднено зрение. Те имат нужда от повече информация за артефактите. Идеята беше да се синтезира информация, като се подготви и трансферира върху специфичните тактилни карти в помощ на посетителите със специфични нужди", каза за Радио Шумен Северина Йоргова от Регионалния исторически музей. Пътеводителят ще бъде отпечатан в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Общинският фонд „Култура“ в Шумен подкрепя идеята с 1688 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Човек на релсите

Човек е бил ударен на жп гарата в Шумен. Информацията не е потвърдена от БДЖ. Но на сайта на компанията е качена информация, че бързият влак Варна – София, който е отпътувал от морската столица в 13.55 часа, вече няколко часа престоява на жп гарата в Шумен.  Единствената информация, която е качена, е за инцидент на железния път

публикувано на 10.06.24 в 16:49
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България" и тя е приета от изпълнителния съвет на партията. Това обяви самият той след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция..

публикувано на 10.06.24 в 15:44
Град Шумен

ДПС е първа политическа сила в Шуменско

Приключи обработката на изборните книжа в Районната избирателна комисия в Шумен.  При 100% обработени протоколи ДПС е първа политическа сила в Шуменска област с 33,5% от вота на гласоподавателите.  Второто място е за ГЕРБ–СДС, които са подкрепени от 19,59 на сто от гласоподавателите.  Третото място е за "Възраждане", които получават 11,6% от вота..

публикувано на 10.06.24 в 15:30

Австрийски модел за учене

Две международни мобилности реализира през настоящата учебна година ПТГ „Симеон Велики“ във Велики Преслав. Те са по проекта „Австрийският модел за учене чрез работа в професионалното образование – нова възможност за усъвършенстване на уменията”, финансиран от Програма „Еразъм+”.  Мобилностите по проекта са били в австрийската столица Виена. Учителите са..

публикувано на 10.06.24 в 13:50

Разхлаждат улиците в Шумен

Оросяване на уличните платна в Шумен подготвят от общинското предприятие „Чистота“, съобщават от общинската администрация. Оросяването започва от 11 юни и ще продължи през цялото лято. Утре, 11 юни, машините ще минат по бул. „Славянски“ в участъка от пл. „Кристал“ до кино „Херсон“ в 11.00 ч. и в 15.00 ч.

публикувано на 10.06.24 в 13:43

Дарение от ранобудни бегачи

165 лева предоставиха шуменските ранобудни бегачи за каузата "Дари времето си на 5kmrun". Средствата бяха събрани по време на благотворително бягане на 1 юни. Събраната сума от всички сателити на бегаческата верига ще бъдат вложени в закупуването на медицинска апаратура за педиатричните отделения на Университетската многопрофилна..

публикувано на 10.06.24 в 13:21
Народно читалище

Награди за отличници

Церемония по награждаване на ученици и учители от Шуменска област ще се състои днес, 10 юни, в Шумен.  Те ще получат грамоти за постигнати високи резултати на национални кръгове на ученическите олимпиади и националните състезания през тази учебна година, съобщават от Регионалното управление на образованието в Шумен.  Награждаването е от 16:30 ч...

публикувано на 10.06.24 в 12:58