Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП - Шумен против тегленото на нов дълг

Снимка: Радио Шумен
Групата на БСП в шуменския общински съвет няма да подкрепи намерението на администрацията за теглене на нов общински кредит в размер на 2,5 милиона лева. Поемането на нов дълг е за изграждането на енергоефективно улично осветление. Идеята е заложена в актуализираната бюджетна прогноза на община Шумен за периода 2018-2020 година. Документът ще бъде разгледан на сесия на общинския съвет утре. Според председателя на групата съветници на БСП Данаил Данчев намерението за теглене на нов дълг не е грешка, но в конкретния случай има и друга алтернатива за решение на проблема. Предложението на БСП е уличното осветление да се обнови чрез т.нар. "ЕСКО-договори" с гарантиран резултат. „Това е сравнително нова и различна процедура, чрез която фирмата - изпълнител инвестира собствени средства в реализацията на проекта и след това се възмездява от реализираните икономии. Общината не влиза в дълг по никакъв начин - нито по Закона за общинския дълг, нито има задължителни годишни вноски, които трябва да извърши. Общината се задължава единствено да изплати сумата на реализираната икономия“, обясни Данчев“ и изтъкна какви биха били ползите от това. Според него подобни проекти за улично осветление чрез договори с гарантиран резултат вече са реализирани в Сливен, Сопот, Сапарева баня и други български общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си кметът на Ясенково

Кметът на село Ясенково, община Венец, Насуф Недрет Якуб е починал внезапно. За това съобщават от общинската администрация на Венец в официалната си страница във Фейсбук. "Загубата ни е толкова голяма, че не може да бъде описана с думи. Насуф за кратко време успя да спечели сърцата на малки и големи. Като вдъхновяващ колега, човек с голямо сърце,..

публикувано на 08.07.24 в 16:41

Новият областен прие властта

Новият областен управител на област Шумен Бейнур Ахмед и заместникът му Диян Димитров се представиха официално пред медиите днес.  Ахмед обяви, че е член на ДПС, въпреки, че в последните години не се е занимавал активно с политическа дейност.  „Благодаря на Министерския съвет за гласуваното доверие. Надявам се с бъдещите си действия да удовлетворя това,..

публикувано на 08.07.24 в 16:09

Министърът на иновациите в Шумен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще посети утре Шумен. Това съобщават от община Шумен. В 15:30 часа той ще разгледа Индустриалния парк. Очаква се да бъде придружен от Деляна Иванова, изпълнителен директор на надзорния съвет на Българската банка за развитие. За 16.30 часа е предвиден брифинг с представители на медиите в зала 203..

публикувано на 08.07.24 в 15:47

Признание за гл. инспектор Райнов

С почетен знак на МВР за постигнати резултати и доказан професионализъм е награден началникът на РУ - Нови пазар главен инспектор Веселин Райнов. Отличието беше връчено пред състава на полицейското управление и на участъка на полицията в Каспичан от директора на Областната дирекция на МВР - Шумен ст. комисар Георги Гендов. "Това е оценка за нашия..

публикувано на 08.07.24 в 14:45
Шуменски университет

Свободни места в 37 специалности

В 37 специалности на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места, стана ясно след излизането на първото класиране. Всички приети студенти по първо желание, могат да се запишат окончателно от днес - 8 юли, до 13 юли включително.  В същия срок класираните по второ, трето и следващо желание трябва да подадат заяв­ление и да..

публикувано на 08.07.24 в 13:47

Младежи преоткриват Европа

Информационно събитие, което ще представи различни възможности за пътуване, обучение и личностно развитие чрез програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", организира фондация "Подобри" в Шумен, съобщава БТА.  То ще се проведе днес в Общински младежки дом Шумен, който е партньор и домакин на инициативата, каза Петър Бодуров -..

публикувано на 08.07.24 в 12:31

Достойно представяне на Шумен

Отборът на Профилираната природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен се представи достойно на Световното ученическо първенство по баскетбол в Макао - Китай, като зае 13-о място в крайното класиране. Надпреварата се състоя в периода от 24 юни до 2 юли 2024 г. В нея участваха ученици от 37 държави. България беше представена с два отбора -..

публикувано на 08.07.24 в 11:52