Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санираха висок блок в Русе

Снимка: Община Русе

В Русе приключи санирането на една от четирите високи жилищни сгради. Блок "Чипровци"  е висок над 28 метра и е обновен със средства от Националната програма за енергийна ефективност. До края на следващата година ще бъдат санирани още 39 жилищни сгради в Русе, съобщи заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански. "Ползите за града и нашите съграждани са реални и видими и настина много бихме сме радвали, ако още през следващата година има наличен финансов ресурс и програмата продължи. Ежедневно в администрацията се обаждат граждани и питат кога ще продължи санирането на следващите сгради. Имаме създаден екип и готовност за продължаване на работата. Не само за Русе, но и за цялата страна, ползите от програмата са очевидни", посочи той. Цанко Цанев е домоуправител на вход "А" на блок "Чипровци". Жилищната сграда е построена преди 30 години и в нея живеят около 200 души. Цанко и съседите му са били единодушни в желанието си да обновят сградата с помощта на държавата. След приключването на ремонтите хората са доволни, а положителните промени вече се усещат. "Разликата е огромна. Още преди да пуснат парното, температурата в домовете се вдигна с няколко градуса, намаля и шумът", каза той.       . 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русе след бурята

Обстановката в Русенско се нормализира след проливните дъждове и силната гръмотевична буря от четвъртък вечер, съобщават от областната администрация. Вече няма населени места без ток, вода или телекомуникации. Най-потърпевши от влошената метеорологична обстановка бяха в община Иваново. Там повече от няколко часа частично без ток бяха самото село..

публикувано на 15.06.24 в 08:29

Признание за митрополит Наум

Русенският митрополит Наум е удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“. Това стана по време на тържествената церемония, открита от председателя на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев.   Вносителят на предложението е кметът на общината Пенчо Милков. Почетното звание бе присъдено с решение на Общинския съвет на сесия в края на май...

публикувано на 14.06.24 в 14:36

Завърши аварийният ремонт

Завърши аварийният ремонт на настилката на Дунав мост при Русе. Движението по съоръжението е възстановено и се осъществява без ограничения. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).    Оттам информират още, че фирмата изпълнител е приключила предвидените дейности по-бързо от предвидения срок. Ремонтните дейности бяха необходими,..

публикувано на 14.06.24 в 14:13

И в Русе разчистват след бурята

С над 70 служители, автовишки и товарна техника общинските предприятие „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ действат по десетките сигнали за паднали дървета и клони след снощната буря в Русе.  Фирма „Нелсен чистота“ е активирала всички 160 служители и цялата налична техника, като мобилни групи почистват и уличните шахти в Русе от паднали листа и наноси...

публикувано на 14.06.24 в 14:05

Училища предлагат обучение

Втори ден продължава 23-ото издание на „Панорама на средното образование“, което се провежда в Русе на алеята пред хотел „Дунав“ в Русе.  Форумът се организира от община Русе съвместно с Регионалното управление на образованието. Целта е да бъдат информирани хората за възможностите за обучение в русенските средни училища и професионални гимназии.  В..

публикувано на 14.06.24 в 08:47

Ремонтират Дунав мост

Продължава новата организация на движение на Дунав мост при Русе. Тя се налага заради авариен ремонт на настилката на съоръжението. При натрупване на изчакващи леки автомобили, те ще преминават при облекчени проверки от граничните власти.  Според заместник областния управител на област Русе Георги Георгиев, приоритетно трябва да се работи върху..

публикувано на 14.06.24 в 08:42
Американският астронавт Андрю Морган

Девет деца на космически лагер

9 ученици от Русе ще участват в космическия лагер в турския град Измир. Те са възпитаници на различни училища в дунавския град. Двама от тях - Константин Исаев и Никола Добрев, ще се включат безплатно в програмата, след като получиха пълна стипендия, осигурена от община Русе и Центъра за творческо обучение. Те бяха определени от национално жури за..

публикувано на 13.06.24 в 09:02