Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на Апостола

С панихида, отслужена в храм „Св. Иван Рилски“, и поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в центъра на Търговище десетки граждани отбелязаха 145 години от гибелта на Васил Левски. Ученици от Второ средно  училище „Проф. Никола Маринов“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. По повод годишнината общественичката Нели Анастасова заяви, че Левски е наш пример. "Трябва добре да помним какво той е направил за тази голяма дума свобода. Свобода за народа и свобода за всички хора", посочи тя. "Самият Левски е не само знаме и кауза за България, той е безсмъртен. За мен Левски е всичко най-добро, което е родила България", заяви журналистът Радослав Черкезов.
"Делото на Апостола на свободата е урок за демократични идеи". Това каза в словото си кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов по време на днешната възпоменателна проява пред паметника на Васил Левски в града по случай 145-тата годишнина от гибелта на великия българин. "Уроците на Дякона са уроци за съвремието, без значение колко далеч във времето са създадени", подчерта Найденов. Тържествената церемония бе организирана от Силистренската община, общинския комитет "Васил Левски" и общинския клуб "Христо Ботйов". Почетният караул бе от клуб "Родолюбие".
Жителите на Дулово почетоха 145-тата годишнина от гибелта на Апостола. Възпитаници на Детската градина „МИР“ рецитираха стихове за Левски, а поетична композиция, посветена на Апостола, изпълниха  ученици от СУ “Васил Левски“. В знак на почит пред паметника в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от кмета на общината д-р Юксел Ахмед, деца и ученици, от името на общинската админитстрация, общинския съвет, неправителствени организации, учебни заведения и политически партии. Всички преклониха глави в минута мълчание в памет на Апостола на свободата.
В СУ "Васил Левски" в Русе се състоя възпоменателна церемония за отбелязване 145 години от гибелта на Апостола. Сред гостите на събитието бяха народният представител Пенчо Милков, началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Русе Сашо Щерев, общински съветници, преподаватели, родители и ученици. Представена беше програма, посветена на Апостола. Церемонията завърши със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски – патрон на училището.
Патронен празник отбеляза на ДГ “Васил Левски“ в Разград. Гости на тържеството бяха кметът д-р Валентин Василев и неговият екип, представители на областната управа, на РУО и ОУ “Васил Левски“ - Разград. Стихове и песни, посветени на Васил Левски, представиха малчуганите от четвърта подготвителна група. Поздрав за празника си децата получиха от трима пораснали възпитаници на ДГ “Васил Левски“, вече ученици в ОУ “Никола Икономов“. В детската градина се обучават 102 деца, като през тази година тя навършва 45 години от създаването си.

И Кубрат се преклони пред Апостола на свободата. На събитието присъстваха кметът на Кубрат Алкин Неби, неговият екип, учители, ученици, общественици и граждани. Слово за Дякона произнесе преподавателката Катя Димитрова. Стихотворения за Левски рецитираха възпитаниците при СУ „Христо Ботев“. Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация, местните училища, от ОУ „Васил Левски“ в село Беловец, представители на политическите сили, клубове и граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Омуртаг с нов кмет

Джунейт Йонузов е новият кмет на община Омуртаг, съобщи за Радио Шумен председателят на Общинската избирателна комисия Нелис Реджеб. Преброени са 100% от бюлетините.  Открити са минимални пропуски от информационното обслужване, които са били отстранени. В община Омуртаг частичните местни избори се проведоха вчера при активност 38%.  През октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:22

Алармират за незаконен сондаж

Извършване на незаконен сондаж до село Угледно, община Омуртаг, са установили от Басейнова дирекция „Черноморски район“, съобщават от Гражданското сдружение „Вода за Омуртаг“. По този повод от Басейновата дирекция са изпратили преписка до Районната прокуратура в Търговище за извършване на проверка по случая и дали има основания за образуване на..

публикувано на 21.10.24 в 09:10

"Джумалийско надиграване"

XIII-то издание на националния фестивал "Джумалийско надиграване 2024" ще се проведе днес в Спортната зала "Дечко Стефанов" в Търговище.  В него ще участват над 500 изпълнители от любителски клубове по танци от цялата страна. Официалното откриване е от 10:00 ч. , в 15:30 ч. е дефилето по улиците на града. Професионално жури от утвърдени..

публикувано на 19.10.24 в 07:41

Обновяват спортна зала

Ремонтират спортната зала „Иван Ангелов“ в Търговище. Дейностите предвиждат цялостно обновяване на спортното съоръжение, което е строено в периода 1959-1964 година. Ремонтът е на стойност близо 3 и половина милиона лв., осигурени от държавния бюджет, а срокът за приключването му е до средата на януари 2026 г. В проекта за обновяване на..

публикувано на 18.10.24 в 11:09

Нови водопроводи в Добротица

Вътрешната водопроводна мрежа в антоновското село Добротица ще бъде подменена. Инвестицията е за 4 и половина млн. лв. Кметът на общината Хайредин Мехмедов е подписал споразумение за осигуряване на финансирането пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи БТА.  Отчетените загуби на водата в системата, строена през..

публикувано на 18.10.24 в 09:47

Наближава крайният срок

Срокът за плащане на годишния данък за недвижимите имоти, превозните средства, патентния данък и таксата за битови отпадъци изтича на 31 октомври, напомнят от отдел „Местни данъци и такси“ в община Търговище.  Гражданите могат да заплащат дължимите суми по електронен път през платформите за онлайн банкиране, както и чрез ПОС терминали на касите..

публикувано на 18.10.24 в 09:30
Снимката е илюстративна

Време за данъци

На 31 октомври изтича срокът за плащане на годишния данък за недвижимите имоти, превозните средства, патентния данък и таксата за битови отпадъци, напомнят от отдел „Местни данъци и такси“ в община Търговище.  Гражданите могат да заплащат дължимите суми по електронен път през платформите за онлайн банкиране. Задълженията може да се платят и чрез..

публикувано на 15.10.24 в 11:48