Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ударно регистрират домашни кучета

Снимка: „Летс Адопт- България“
До 15 април всички кметове и наместници на населени места в община Търговище трябва да изготвят график за регистрация на домашните кучета. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност, регистрацията се извършва след поставяне на чип и ваксина на животното, издаването на паспорт и декларирането му в общинската администрация. За да се улеснят хората, кметовете трябва да осигурят ветеринарни лекари, които в определен ден от седмицата ще поставят чипове на кучетата и ще оформят документите. През юни ще започнат проверки по населените места за собственици на кучета, които не са спазили закона. При всяко констатирано нарушение ще се съставя акт. Глобата за собственик на домашен любимец е 200 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха рецидивист с дрога

32-годишен мъж от Търговище е задържан за срок до 72 часа, след като е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици. През 2021 година той е освободен от затвора, след като е изтърпял ефективна присъда за притежание и разпространение на дрога. 32-годишният мъж е проверен на 18 май 2024 година. При обиск у него са намерени 6,46..

публикувано на 20.05.24 в 12:13

Абитуриенти с тениски

200 абитуриенти и техни учители се включиха тази година в кампанията "Облечи усмивка и брой до 12", съобщават в социалните мрежи от БЧК-Търговище. Всички те направиха дарение и за деня на изпращането си от училище ще облекат тениска, изрисувана от дете с увреждане. Със събраните средства ще бъдат купени материали, необходими за работа с децата от..

публикувано на 20.05.24 в 08:54

Вдигат паметник на Левски

Инициатива за издигане на първия паметник на Васил Левски в Търговище започнаха от Ротари клуб.  До този момента са събрани 20 000 лв. Те постъпиха след великденския бал на ротарианците от куверти и томбола и търг с 15 предметни награди. Най-голямата откупка от 2800 лв. направи адвокат Стела Маринова. Тя стана притежател на „Златен ритон“ – реплика..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Облечи усмивка

Тази година   200 абитуриенти и техни учители се включиха в кампанията "Облечи усмивка и брой до 12", съобщават в социалните мрежи от БЧК-Търговище. Всички те направиха дарение и за деня на изпращането си от училище ще облекат тениска, изрисувана от дете с увреждане. Със събраните средства ще бъдат купени материали, необходими за работа..

публикувано на 19.05.24 в 08:58

Нощ на музеите за 17-и път

Европейската нощ на музеите отбелязват в Търговище днес. От 18 ч. до полунощ Регионалният исторически музей отваря своите експозиции и изложби за безплатни посещения.  От 18,30 ч. пред Славейковото училище ще има концерт „Пролетно веселие“ с изпълнения на фолклорните състави на II СУ „Проф. Никола Маринов“, след това на сцената ще излезе трио..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Касират избора за кмет на Омуртаг

Административният съд – Търговище касира избора за кмет на община Омуртаг. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му.  Делото беше образувано по жалба на политическа партия. Констатирани са нарушения, свързани с процедурата по преброяване, сортиране, отчитане и съхраняване на бюлетините. В една от секциите е установена..

публикувано на 18.05.24 в 15:26

Изложба на кучета

Киноложка изложба се открива в 10 ч. на поляната в парка „Борово око“ в Търговище. Проявата е в рамките на Традиционния пролетен панаир в града. Регистрацията ще бъде от 8,30 ч. до 9,30 ч. До участие ще се допускат кучета с паспорт, а ако собствениците са от Търговище, техният любимец трябва и да е регистриран. Участието е безплатно.  Кучетата ще..

публикувано на 18.05.24 в 08:11