Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади огнеборци показват умения

| обновено на 03.05.18 в 14:42
Ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" се проведе в Шумен. Инициативата бе организирана от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Шумен и БЧК. В надпреварата участваха седем отбора. Състезанието премина в четири учебни центъра. Целта е участниците да покажат нивото на теоретичната си подготовка. Огнеборците проверят знанията на учениците за поведение и действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации на теория и практика.
Учениците от Трето основно училище "Димитър Благоев" са днешните победители в днешния районен общински кръг на състезанието. На второ място се класира екипът на Базовото училище, а на трето - тимът на СУ "Сава Доброплодни. Състезанието се проведе в два етапа - теоретичен и практически, каза гл. инспектор Красимир Колев от шуменската пожарна.
"Учениците решават тест от 30 въпроса и след като минат 30-те минути за решаването на теста, изпълняват отделните дейности по центровете, които сме подредили. Всеки един център превставлява имитация на една аварийна ситуация като пожар, земетресение или катастрофа", посочи той. Гл. инспектор Колев допълни, че състезанието е традиционно и се провежда всяка година.
"Нашите отбори се класират в челните места на националните състезания", коментира той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден "BEST 2024"

Втори ден в Шумен се провежда Технологичното събитие "BEST 2024" – форум, който за поредна година събира  представители на бизнеса, науката, образованието и технологиите, с цел да направи реално работеща връзката между тях. Това е каузата на организаторите от Шуменския технологичен институт, които и тази година са поканили в лекторския панел..

публикувано на 19.10.24 в 10:51

140 години Седми Преславски полк

Честване на 140 години от сформирането на Седми пехотен Преславски полк организира днес, на 19 октомври, в Шумен местният клон на Национално дружество „Традиция“.  Откриването на празника е от 14,30 ч. в парка на Паметника на свободата – до Община Шумен.  "Това място не е избрано случайно – точно там са били казармите на Седми Преславски полк" –..

публикувано на 19.10.24 в 10:13

Лекар на годината в Шумен

В Деня на Свети Йоан Рилски, 19 октомври, професионалния си празник честват българските лекари.   Със свое решение Районната  колегия на БЛС в Шумен отличи четирима свои колеги. Наградата за специален принос получи д-р Недко Тодоров, хирург, заместник- директор на МБАЛ Шумен. Целият трудов път на д-р Тодоров е свързан с шуменската областна..

публикувано на 19.10.24 в 07:23

Пиян в гонка с полицията

48-годишен водач направи опит да избяга от полицията. Той е шофирал след употреба на алкохол. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в Шумен екип на пътна полиция подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил "Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и..

публикувано на 18.10.24 в 11:55
Снимката е илюстративна

Стари наредби затварят солна стая

Стари наредби ще принудят да бъде затворена солната стая за деца в Смядово. Това каза кметът на общината Иванка Петрова. Това беше една от най-новите придобивки за децата в града. Възпитаниците на детска градина „Маргаритка“ ползват безплатно терапевтичните процедури, които помагат в борбата със сезонните вируси и укрепват имунитета, каза Петрова...

публикувано на 18.10.24 в 09:16

40 години Педагогически факултет

40 години от създаването си ще отбележи днес Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В 12:30 часа в Корпус 2 ще бъде открита изложбата „Заедно пишем историята“, която включва награди и отличия за постижения на студенти и преподаватели от факултета през годините.  В Актовата зала ще бъде открита научната..

публикувано на 18.10.24 в 08:44

Кръгла маса за полка

Кръгла маса на тема „Седми пехотен преславски полк“ ще започне днес в 16:00 часа във Военния клуб в Шумен. Тя се организира по повод 140 години от сформирането на полка. Инициативата е на местния клон на Националното дружество ,,Традиция“.   В съботния ден от 14.30 часа до паметника на свободата в парка между община Шумен и регионалната библиотека..

публикувано на 18.10.24 в 08:25