Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на охлюва в Алваново

Традиционният празник на охлюва ще се проведе днес в търговищкото село Алваново. Той ще започне в 10:30 ч. на площада на селото. Организаторите обещават музика, танци и кулинарна изложба на ястия от охлюви (или улешки, както казват алвановчани). Гостите ще могат да опитат различни видове ястия, приготвени по местни рецепти. За първи път през тази година ще се проведе регионално състезание за най-бърз охлюв, а в местното читалище ще бъде подредена изложба от козметични продукти. Тази година празникът на охлюва в село Алваново ще премине под мотото „Може да пълзи, но диря оставя“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонение за Деня на Ботев

С общоградско поклонение Търговище ще отбележи 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От 11.30 ч. в неделя пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов – Куруто, Духов оркестър „Васил Абрашев“ ще изнесе кратка музикална програма. В минутите преди 12.00 ч. пред монумента ще се състои..

публикувано на 29.05.24 в 08:59

Пари за благоустрояване

Πpoeĸтитe нa пeт кметства, едно училище и дeтcĸa гpaдинa в Tъpгoвищка област ca oдoбpeни зa финaнcиpaнe пo линия нa Πpeдпpиятиeтo зa yпpaвлeниe нa дeйнocтитe пo oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa (ΠУДOOC).  Кметствата в антоновските села Cтapчищe, Mopaвĸa и Извopoвo и в пoпoвcĸoтo Цap Aceн ще получат до 15 000 лв. за изграждане на зoни зa oтдиx и детски..

публикувано на 29.05.24 в 08:50
Архив

Празнично шествие в Търговище

С празнично шествие и дефиле на зрелостниците Търговище ще отбележи 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Началото ще бъде поставено в 10.30 ч. с шествие от I ОУ „Христо Ботев” до площад „Независимост”. В него ще се включат представители на училищата, образователните и..

публикувано на 23.05.24 в 08:50

Блъснаха дете на колело

50-годишна жена от Попово е ударила с автомобила си 8-годишен велосипедист. Детето е настанено за лечение и наблюдение в болницата в Търговище без опасност за живота с охлузни рани и без фрактури.  На водача на автомобила са взето проби за употреба на алкохол и наркотици, които са били отрицателни.  Разследването на пътния инцидент продължава.

публикувано на 22.05.24 в 12:08

Искат нова техника за чистота

Нова техника за общинското предприятие БКС ще закупи на лизинг община Търговище. Идеята беше подложена на обществено обсъждане.  Заместник-кметът по финансите Валентин Велчев обясни, че целта е да се осигурят сметосъбиращ автомобил и мотометачна машина. Общата им стойност е 675 000 лева.  До месец в Общинския съвет ще бъде внесена докладна с..

публикувано на 22.05.24 в 11:07

Задържаха рецидивист с дрога

32-годишен мъж от Търговище е задържан за срок до 72 часа, след като е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици. През 2021 година той е освободен от затвора, след като е изтърпял ефективна присъда за притежание и разпространение на дрога. 32-годишният мъж е проверен на 18 май 2024 година. При обиск у него са намерени 6,46..

публикувано на 20.05.24 в 12:13

Абитуриенти с тениски

200 абитуриенти и техни учители се включиха тази година в кампанията "Облечи усмивка и брой до 12", съобщават в социалните мрежи от БЧК-Търговище. Всички те направиха дарение и за деня на изпращането си от училище ще облекат тениска, изрисувана от дете с увреждане. Със събраните средства ще бъдат купени материали, необходими за работа с децата от..

публикувано на 20.05.24 в 08:54