Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Бисер Петков подаде оставка

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е подал оставка, съобщиха от правителствената пресслужба. Оставката е приета от премиера Бойко Борисов.

В разговор с премиера Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Петков се сблъска с нерешените проблеми на хората с увреждания още през първата седмица, след като встъпи в длъжност. Тогава имаше пореден национален протест на майки на деца с увреждания. Всяка седмица има работни групи, които събират различни страни в спора и се консултират текстове по ново законодателство.

Пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот коментира, че това е най-лошата новина за деня за нея. Тя защити социалния министър и обясни, че той е бил в непрестанен диалог с организациите на хората с увреждания. 

„Министър Петков беше първият министър, който наистина обърна внимание, както на майките на деца с увреждания, така и на хората с увреждания. Разбра за какво става дума, за разлика от предишните министри, а именно, че става дума за правата на хората с увреждания, а не за придобивки и харчене на пари на калпак и се опита да направи така, че да промени системата. Аз съм убедена, че има нарушени интереси. Не мисля, че е заради реформата в ТЕЛК-овете, защото тя не е започнала още“. 

Протестът на майките не е бил срещу министъра, а в подкрепа на промените в системата, категорична е тя.

„Министърът полагаше усилия да проведе целия процес, който би довел до нов Закон за уврежданията, нов Закон за социалните услуги и евентуално Закон за личната помощ, който наистина щеше да промени системата.

Панайотова е убедена, че сега реформите ще стопират, защото няма кой да поеме лидерството им. Притеснява се от имитация на реформи, тъй като статуквото е мощно и богато, а хората с увреждания - бедни.

Оставката на социалния министър е още един признак за безсилие, смятат участници в протестите. Въпреки множеството протести на родители на деца с увреждания, те не са доволни от оставката на Бисер Петков, категорична е Галя Койчева, чийто 24-годишен син има церебрална парализа.

„Приемането на оставката по-скоро показва безсилие, невъзможност и на нас това няма да ни помогне в никакъв случай. Напротив, ние отново и отново ще трябва да повтаряме като една грамофонна плоча нашите искания и така до безкрай, вече повече от 20 години“, каза Галя Койчева.

Оставката на социалния министър Бисер Петков ще върне преговорите за създаване за Закон за социалната помощ отново в самото начало, коментира Гергана Маврова, майка на дете с увреждания.

За нас оставката на министър Петков не е добра новина, каза тя.

„Според мен това е постановка, т.е. скроиха му шапка на социалния министър. Това е първият министър, който ни допусна толкова близо, който провежда разговори с нас, вика ни на срещи и работи съвместно с майки на деца с увреждания. Според мен, това е целенасочено и нагласено. Всяка една промяна на социален министър означава ново чакане“, добави Маврова.

Според нея виновни за създалото се напрежение са организации на хора с увреждания, които са притеснени за субсидиите си. „Най-голямото ми съмнение са национално представителните организации - НПО-тата, защото те бяха твърде против закона за личната помощ, които ние се опитваме да измъдрим и да внесем“, каза Гергана Маврова.

Очаква се наследникът на Петков на поста да е експерт и от квотата на ГЕРБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС в Североизтока е за единство

За единство и заедност се обявяват в декларации, приети на заседания снощи, Областните съвети на ДПС в Североизтока. Документите са публикувани на страниците на партийните организации във Фейсбук. Областният съвет на ДПС в Шумен застава зад единството на партията и подкрепя почетния председател Ахмед Доган и лидера на движението Делян..

публикувано на 05.07.24 в 13:59

Шестима напуснаха ПГ на "Величие"

Шестима депутати от "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10 народни..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

145 години МВР

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника..

публикувано на 05.07.24 в 09:11

Търсят нов механизъм

Здравната каса и фармацевтите търсят нов механизъм, по който да се плащат на аптеките изпълнените рецепти за безплатните лекарства. Днес разговорите продължават.  Ако не се изработи нова формула, това създава опасност Здравната каса да изпадне в невъзможност изобщо да плаща на аптеките. Още вчера от там предупредиха, че разходите са скочили..

публикувано на 05.07.24 в 09:04

Времето днес

Между 18 и 20 градуса е температурата на въздуха в в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 20 градуса. Атмосферното налягане е 985 хПа, а относителната влажност на въздуха е 67%. Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност, но само на отделни места е възможно да превали. Ще духа  умерен северен вятър, който..

публикувано на 05.07.24 в 06:40

Адреси без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато захранването в село Браничево- улиците "Септември", "Дунав", "Добри Войников", "Рила", "Плиска", "Демокрация","Цар Калроян", "Иван Вазов","Никола Вапцаров", в района на с. Хан Крум– местност "Паметника"- ТП "Първи подем",..

публикувано на 05.07.24 в 06:07

Помощи за ученици

До 15 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ в страната се приемат заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. Сумата се изплаща на два пъти – 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 04.07.24 в 08:49