Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кубрат търси спасителен пояс

Oбщина Кубрат търси oдобрение за безлихвен заем, сметките на общината са запoрирани. Местната управа кани жителите на общината, представителите на бизнеса, неправителствените организации и цялата общественост на публично обсъждане на проект за поемане на общински дълг под формата на безлихвен заем за сметка на централния бюджет от Министерството на финансите. Обсъждането ще се състои днес - 20 август, от 14:00 ч. в Ритуалната зала на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат.

Максималният размер на безлихвения дълг ще е 1.4 млн. лева. До тази стъпка местната администрация е стигнала след временни касови разриви по бюджета на oбщината, дължащи се на изпълнителни листи oт съдебни решения на Окръжния съд -Разград и решенията по две арбитражни дела от 2016 и 2017 година. Радиo Шумен припомня, че общината бе осъдена да плати 1.218  млн. лева с решение на Арбитражния съд във Варна.

Делата, по които е дължима сумата, бяха заведени от дружеството „Еко-2015“. След неиздължаване на посочените суми обаче бе наложен запор върху всички банкови сметки на общината, дружествените ѝ дялове в „Кубратска гора“ ЕООД, моторни превозни средства. Наложена е възбрана върху недвижими имоти.

От местната управа в лудогорския град казаха, че към настоящия момент наложените запори възпрепятстват нормалното функциониране на общината, изпълнението на дейностите по чистота, озеленяване, предоставяне на социалната услуга „Домашен социален патронаж“, нормалното функциониране на детските градини и детската ясла на територията на общината. Възпрепятствано е и изплащането на заплатите на работниците и служителите, заети в местните дейности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубрат почете независимостта

Жителите на Кубрат отпразнуваха 116-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Този важен исторически момент, който се е случил на 22 септември 1908 г., бе почетен пред паметника на загиналите във войните в центъра на Кубрат.  В тържеството участваха представители на местната общественост, ученици, жители и гости на града. В..

публикувано на 20.09.24 в 15:29

Откриха незаконно оръжие

40-годишен мъж от Завет е задържан за притежание на незаконно оръжие. Това съобщават от разградската полиция. При полицейска проверка, извършена около 17:00 часа на 19 септември, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 31 ловни боеприпаса, газ-сигнален пистолет „Екол“ и 7 броя патрони за него.  Мъжът не притежава надлежно..

публикувано на 20.09.24 в 10:57

Консултации за СИК

Консултации за назначаване на съставите на секционните избирателни комисии ще има днес в община Разград и община Дулово. Утвърдените секции в община Разград   са 71, включително в болницата “Св. Иван Рилски“ и Районната служба „Изпълнение на наказанията“, както и 3 подвижни секционни комисии. Общият брой на членовете секционни комисии е 605.  В..

публикувано на 20.09.24 в 08:44
Община Кубрат

Обсъждат бюджет 2023

Публично обсъждане на изпълнението на бюджета на община Кубрат за миналата година ще се проведе днес.  Дискусията започва от 16:00 часа и на нея са поканени граждани, представители на неправителствения сектори и на бизнеса.  Материалите по годишния отчет са на разположение в стая №18 в сградата на община Кубрат.

публикувано на 20.09.24 в 08:40

Урок по история

С редица инициативи в Разград отбелязват Деня на независимостта на България - 22 септември.  „Урок по история“ ще се проведе днес (19.09.), когато в града ще гостуват български творци от издателство „Захари Стоянов“. Визитата им е част и от Националните културни празници „Албена 2024“.  Писателите Станислав Станилов, Стоян Райчевски, Панко Анчев и..

публикувано на 19.09.24 в 10:41

Отпадъците на фокус

Проблемите на управлението на отпадъците в община Разград бяха във фокуса на срещата между директора на еконинспекцията в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на   специализираните дирекции в нея.  Конкретният повод са изградените клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо за неопасни отпадъци..

публикувано на 19.09.24 в 08:22

Технологии от бъдещето

През новата учебна година в Основното училище “Васил Левски” в Разград ще бъде реализирана иновативна програма „Технологии и умения за бъдещето“ като част от глобалния проект на технологичния гигант Intel® - “Умения за иновации”, съобщиха от учебното заведение. Целта е създаването на нов учебен предмет, в който знанията се превръщат в умения,..

публикувано на 18.09.24 в 08:54