Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от Североизтока се включват в Световния ден за почистване на планетата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общини от Североизточна България се включват в Световния ден за почистване на планетата, който ще се проведе едновременно в над 150 държави.
В Шумен са определени повече от 20 обществени места на територията на града, които ще се почистват от желаещите да се включат в кампанията.  Пълните чували трябва да бъдат оставени до контейнерите за битови отпадъци или в близост до пътя. Събраните отпадъци ще бъдат извозени от общинските предприятия и от фирмите, които отговарят за почистването на града.
Община Шумен ще осигури за гражданите, които желаят да се включат в почистването на определените места, чували и ръкавици, които ще се раздават в четири пункта:
От 09.00 до 10.00 часа – пред сградата на Младежкия дом
От 09.00 до 10 часа – на паркинга до магазин БулМаг в кв. „Тракия“
От 10.30 до 11.30 часа – пред Народното читалище „Тодор Петков“ в кв. „Добруджа“
От 10.30 до 11.30 часа – на стария обръщач в кв. „Боян Българанов“,
до 24-та детска градина
Селата от общината също ще се включат в почистването.
Списък на местата, които желаещите да се включат в кампанията, могат да почистват:
1.   Бул. „Мадара“ – след входа на КТА „Мадара“
2.   Бул. „Ришки проход“ – от газстанция „Виста“ до паркинг на „Шумен - пътнически автотранспорт“ ООД
3.   Бул. „Ришки проход“ – поляна до логистичен център на Трънчев
4.   Зелените площи край кръстовището на бул. „Владайско въстание“ с ул. „Порек“ и ул. „Охрид“
5.   Зелените площи между ул. „Антим I“ и стария вход на МБАЛ
6.   Зад Дома на учителя
7.   Пресечката между ул. „Калиакра“ и бул. „Мадара“ – до КЕЧ
8.   Района на ЖП гара – около зелените площи, източно от чакалнята
9.   Района на ЗИЕНО – от страната на реката
10.   Кръстовището на бул. „Симеон Велики“ с ул. „Тракия“ – зелените площи
11.   Зелените площи, източно от църква „Свето Възнесение“
12.   Паркингът на входа на Лесопарк „Кьошкове“ и зелените площи до р. Поройна
13.   Зелените площи по бул. „Симеон Велики“ – от ул. „Васил Левски“ до Евангелистката методическа църква
14.   Площите между стадион „Панайот Волов“ и Кауфланд
15.   Край колодрума - пътя за ЖП прелеза – зелените площи вляво
16.   Пътят към зала „Плиска“, покрай старата ветеринарна лечебница
17.   Теренът между ЖП линията, КАТ и колодрума
18.   Кръстовището на бул. „Мадара“ с ул. „Владайско въстание“, покрай оградата на бившето военно поделение
19.   Лесопарк „Кьошкове“ – от централния вход до Парк-хотел „Кьошкове“
20.   Стълби към паметник „Създатели на българската държава“
21.   Зелените площи и паркинга до Стъклото (на Шуменско плато)
 В Търговище  вече бяха раздадени ръкавици и чували за акцията по почистване на града. Над 1100 доброволци от 15 училища и 7 детски градини на територията на общината са заявили, че ще почистват дворовете на учебните сгради. Възпитаниците и педагозите от І СУ “Св. Седмочисленици" ще чистят в района на парка „Борово око“, а доброволците от ІІ СУ "Проф. Никола Маринов“ са заявили за почистване пространствата около детската площадка на ул. „Петлешков“, парка до бившата Механа, както и района на църквата „Успение Богородично“ в квартал Вароша. Доброволците от кметствата и читалищата от общината са общо над 2400.
Масово почистване на замърсени терени ще има и в Русе. Министърът на околната среда и водите Нено Димов също ще се включи в кампанията. От 10 часа, с екип на екоинспекцията министърът ще участва в почистването на  лесопарка „Липник“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград Няма прекъсвания за тази област Русе На  21.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в гр. Русе, улиците: "Мостова"..

публикувано на 21.10.24 в 06:31

Времето в понеделник

Днес отново ще преобладава слънчево време, сутринта на места с намалена видимост до мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток.  Преобладаващи максимални температури между 14° и 17°. За района на Шумен - около 16°.  Прогнозата за времето е на дежурния синоптик  Доротея Колева  от НИМХ- филиал  Варна.

публикувано на 21.10.24 в 06:07

Времето през новата седмица

През първата половина от седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Сутрин, най-вече край водните басейни, ще има условия за образуване на мъгли. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, който във вторник ще отслабне и ще се ориентира от източна четвърт.  В понеделник във вътрешността ще остане сравнително студено, ще има условия..

публикувано на 20.10.24 в 16:30

Частични и нови избори за местна власт

Нови избори за кмет се провеждат днес в община Омуртаг. Мястото си оспорват четирима кандидати. Двама кандидати, издигнати от политически партии и двама независими са в битка за гласовете на избирателите в общината. Сред тях е и доскорошният кмет. Той беше отстранен след като с решение на Върховният административен съд (ВАС) местния вот в общината от..

публикувано на 20.10.24 в 07:40

Слънчева, но студена неделя

Между 0° и 4° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен температурата бе 1°, атмосферното налягане 1003 хектопаскала – много по-високо от средното за месеца, слабо ще се повишава, а относителната влажност на въздуха – 96%. И днес ще преобладава слънчево, но сравнително студено за октомври време. Сутринта във вътрешността на района..

публикувано на 20.10.24 в 07:40

Готови за кметски избори в Шуменско

Над 40 полицейски служители са ангажирани преди и по време на провеждането на частични избори за кметове в селата Висока поляна, община Хитрино, и Ясенково, община Венец. Изборите ще се проведат утре, на 20 октомври, седмица преди извънредните парламентарни избори.  Секциите вече са под полицейска охрана. Предприети са всички необходими мерки за..

публикувано на 19.10.24 в 17:25

Благотворителен базар

"Специално бурканче – за специален човек" – така се нарича Благотворителният базар, организиран от Ученическия съвет на СУ "Христо Ботев" в гр. Тутракан. Различни продукти – сладка, туршии и лютеница – приготвени от учениците и техните родители, предлагат на базара. Събраните средства са предназначени за изграждане на купол за..

публикувано на 19.10.24 в 12:14