Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилядарки под чимширов храст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 20 000 лв. измъкнаха телефонни измамници само за 48 часа от двама доверчиви силистренци. Въпреки постоянните призиви за повишено внимание към телефонни обаждания с искане на пари, те са повярвали на чутото в слушалката, разделяйки се със значителни парични суми.

Във вторник тази седмица 76-годишен мъж остави под автомобилна гума 7700 лв., доверявайки се на „командос“, че помага за залавяне на телефонни измамници. По същата схема ден по-късно 72-годишна силистренка се раздели със спестяванията си на стойност 12 470 лв., които сложи под чемширов храст в парка, убедена, че съдейства на полицията в акция за задържане на измамници.

За пореден път припомняме как действат престъпниците. Обажданията постъпват на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейския служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, с мотив измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път Областната дирекция на МВР-Силистра алармира: По никакъв повод не предоставяйте пари и ценности на непознати, потърсили ви по телефона! Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона. Ако получите обаждане от непознат, който ви иска пари по какъвто и да било повод – затворете телефона! Свържете се с близките си или с полицията от друг апарат, а не от този, от който е получено обаждането от измамниците.Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците.Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години етнографски музей

С научна конференция „Културни наследства и общности“ ще бъде чествана днес и утре 50-тата годишнина от създаването на Етнографския музей "Дунавски риболов и лодкостроене” в Тутракан.  В Крайдунавския парк е подредена изложба, посветена на юбилея. Тя проследява развитието на музея, който неслучайно е наречен "Визитната картичка на Тутракан”...

публикувано на 17.10.24 в 09:16

Ремонтират здравната служба

Започва дългоочакваният ремонт на здравната служба в дуловското село Паисиево. Средствата са около 230 000 лева.    "Повече от неотложно е това обновяване на двуетажната сграда. Строителството се извършва в съответствие с инвестиционен проект, одобрен с разрешението за строеж, издадено от архитекта на общината", каза кметът на Дулово Невхис Мустафа...

публикувано на 17.10.24 в 09:09

Водач на три наркотика

Под въздействие на дрога 42-годишен шофирал автомобил „Фолксваген“. Това съобщават от силистренската полиция. Вчера по ул. „Филип Тотю“ в Силистра той бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на амфетамин, кокаин и бензодиазепин.  Взета му е кръвна проба и е задържан за срок до 24..

публикувано на 16.10.24 в 09:51

Обновяват уличното осветление

Договор за обновяването на уличното осветление във всички населени места е подписала община Дулово, това съобщи за БТА зам.-кметът Айваз Чакър.  Проектът е на стойност близо 2 милиона лева и е финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Предвижда се подмяна на електрически табла и на около 7000 осветителни тела с нови LED лампи. В..

публикувано на 14.10.24 в 09:07

Забравена тенджера подпали апартамент

Забравена тенджера върху котлон станала причина за пожар в апартамент, който гасиха огнеборци от РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера около 16:00 часа. Опушени са 20 кв. м стени. Други щети няма.

публикувано на 11.10.24 в 09:12

Полицаи гонят пиян по черен път

В полицейския арест е задържан и 51-годишен мъж. Той бил засечен от полицията край село Голеш да управлява АТВ.  При подадения знак за спиране от полицейските служители водачът не се подчинил, а се отклонил по черен път и направил опит да избяга. Минути по-късно бил спрян и тестван с дрегер, който отчел 2.12 промила. Проверка показала, че е лишен..

публикувано на 10.10.24 в 09:42

Канабис в отводнителен канал

39-годишен е задържан за престъпления, свързани с наркотици, при акция на полицията в Тутракан. На 4 октомври около 10:25 часа мъжът с лек автомобил „Хонда“ бил спрян за полицейска проверка по ул. „Симеон Папазов“ в града. Последвал тест с техническо средство, който отчел употреба на канабис от водача на моторното превозно средство. Същия ден..

публикувано на 07.10.24 в 13:33