Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билет за една стотинка

Снимка: архив

Община Търговище сключи договори за извършване на превоз на пътници по 28 автобусни линии от общинската, областната и републиканската транспортни схеми. След провеждане на обществена поръчка бяха сключени договори с 5 фирми, считано от 2 януари 2019 г.

По-ниски цените на билетите за повечето от линиите са предложили новите изпълнители. Билетът за градските линии № 10 и № 4, които се движат от жп гарата до квартал „Запад“ 3 и до местността Парка вече ще струват съответно 0.30 лв. и 0.31 лв. при досегашна цена от 1.20 лв. Билетът за градската линия № 11, която в почивните дни се движи от квартал „Запад“ 3 до гробищния парк пада от 1.00 на 0.01 лв. Билетът до квартал "Въбел" пък е на цена от 0.55 лв. при предходна от 0.79 лв. Цената на билета по линията Търговище-Варна от 7.02 лв. става 6.16 лв. До Попово гражданите ще могат да пътуват за 2.31 лв., вместо 3.47 лв., както досега.

След проведената процедура се стигна до повишение в цената на билетите по някои от линиите, за които се явиха малко кандидати и съответно превозвачите предлагат по-високи цени от досегашните на база разчетите си. Те са към селата Момино, Давидово, Ралица, Голямо Соколово, Здравец, Дългач и Буховци. Най-съществено е увеличението по линията Търговище-Ралица-Голямо Соколово, където цената на билета от 1.11 лв. става 2.37 лв.

Разписанията по всички линии остават непроменени.

Договорите за 17 от линиите са за срок от 5 години - до края на 2023 г. Поради обжалване на обществената поръчка, за да не прекъсва услугата за населението, като спешна мярка са сключени едногодишни договори за 5 от направленията. Те са в посока  Разбойна-Стража, квартал "Въбел", Момино и градските линии № 10 и № 11.

Предстои Община Търговище да проведе нова обществена поръчка за линиите към Кралево, Дългач и Буховци. Това се налага поради отказ на фирмите, заявили участие в процедурата, да сключат договори за изпълнение по тези линии. По тази причина Общината е сключила договори за превоз на пътници за срок от 1 година и по тези направления.

4,36 млн. лв. без ДДС е прогнозната стойност на обществената поръчка. Тя бе обявена от Общината в средата на 2018 г. поради изтичане на договорите с предходните изпълнители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ел. уред подпали къща

Два противопожарни екипа са загасили пожар в къща в село Кайнарджа, възникнал вчера около 17:55 часа. Това съобщават от силистренската полиция. Технически неизправен ел. уред причинил запалването. Унищожени били 50 кв. м покривна конструкция и битова техника.  След намесата на огнеборците са спасени стая и имущество.

публикувано на 28.06.24 в 09:19

Наближава крайният срок

Наближава срокът за плащане на първата вноска на местните данъци и такси, напомнят от община Търговище. На 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска от годишния данък върху недвижимите имоти и превозните средства, както и на таксата за битовите отпадъци за 2024 г. След тази дата ще бъде начислявана лихва за просрочие върху неплатените суми...

публикувано на 28.06.24 в 08:42

Декларация за АМ "Хемус"

Общинските съветници в Попово застават зад първоначално обявения и вече определен пътен участък, по който да преминава трасето на магистрала „Хемус“ около Попово и изразяват несъгласието си с евентуалната му промяна. Това става ясно от подготвена от Общинския съвет декларация, с която институцията заявява позицията си.  В тази връзка в началото на..

публикувано на 28.06.24 в 08:28

Пожар в стопански двор по пладне

5 сгради и 350 декара с пшеница са спасени от огъня благодарение на бърза професионална реакция на противопожарни екипи от Търговище. Това съобщават от търговищката полиция. В 13:30 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сухи треви в стопанския двор на птицеферма в с. Подгорица. На място е било установено, че огънят се е разпространил на голяма..

публикувано на 27.06.24 в 11:06

Извозват строителни отпадъци

11 констативни протокола за изхвърляне на строителни материали са съставени в община Търговище от началото на юни. Всички нарушители са премахнали отпадъците и глоби не са налагани. Санкциите са в размер на до 100 лв. за физическите лица и до 1000 лв. за юридическите лица. Община Търговище осигурява безплатна услуга за извозване на..

публикувано на 27.06.24 в 09:23
Гюрсел Хасанов - областен управител на Търговище

Нов областен управител на Търговище

Гюрсел Хасанов е назначен за областен управител на област Търговище. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Той е икономист е по образование. Притежава дългогодишен управленски опит, като от май 2018 година до момента е директор на общинско предприятие в Търговище. Хасанов бе назначен с решение на служебното правителство, което назначи четирима..

публикувано на 27.06.24 в 09:08

Актуализират капиталовите разходи

Актуализация на списъка за капиталови разходи за 2024 година е първата точка от дневния ред на сесията в Търговище.  Съветниците се очаква да одобрят Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Търговище за периода 2021 – 2027 година. Ще бъде направен и отчет за изпълнение решенията на Общинския..

публикувано на 27.06.24 в 08:22