Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж от Шумен отряза дългата си коса за перука на онкоболен, но няма майстори, които да правят перуки

В България ежегодно се диагностицират над 35 000 нови случая на онкологични заболявания. Пациентите са над 300 000. Заедно с техните близки това е огромен брой променени човешки съдб. Съдби, сблъскващи се с нови не само физически, но и емоционални трудности. Да минеш през това заболяване, е като да извървиш един по един кръговете на ада – и тук няма никаква хипербола. Вероятно затова идеята да се дарява коса, от която да се изработят перуки за онкоболните, завладява все повече хора. Мъжете също не остават встрани от тази възможност – някои от тях дори специално пускат дълга коса, за да я дарят след това. Добрин от Шумен вече също е част от каузата. Той предпочете да го представим само с малкото му име и да не показваме лицето му, тъй като не смята, че е необходимо да печели популярност заради една такава кауза. Но оказва се, че у нас има сериозен проблем – все по-малко са хората, които изработват перуки – това каза за Радио Шумен Невена Манолова, която е управител на "Дара хелп" - един от центровете у нас, които приемат коса за перуки, както и предлагат друг вид немедицинска помощ на онкоболните.

След колко време Добрин от Шумен се реши да отреже дългата си коса и за все по-малкото перукери у нас – чуйте в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01

Деца рисуват приятелството

Арт школата към Центъра за подкрепа за личностното развитие – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен е домакин на Международен летен пленер „Мостове на приятелството“. В него участват талантливи млади художници от школата, както и вдъхновени дарования от гимназията „Николае Лабис“ в Букурещ. Артистичното събитие продължава до неделя. Част от..

публикувано на 27.06.24 в 15:49

Балет "Вега" на 30 години

„30 години балет "Вега" – живот като на кино“ – това е мотото на двата грандиозни спектакъла, които подарява на публиката и ценителите на модерните танци балет "Вега" –Търговище.  Близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на „Вега“, ще представят съвременна танцова продукция върху филмова музика на сцената на Драматичния театър - днес и..

публикувано на 27.06.24 в 09:07