Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гениална художничка от II клас

4
Снимка: Радио Шумен

През седмицата 9-годишната Жарина Савова подреди първата си самостоятелна изложба на втория етаж в шуменската галерия „Елена Карамихайлова“. Второкласничката от Начално училище „Илия Р. Блъсков“ представя 60 от любимите си творби - графика, манга, аниме и акварел. След края на изложбата обаче Жари ще се раздели с поне седем от картините си, към които има отправени финансови оферти.

Момичето се научава първо да пише на английски – от телевизионните програми за деца и интернет. Тя поддържа онлайн връзки с приятелчета от цял свят и твърди, че не може да си представи как някой ден ще спре да рисува.

С младата художничка Жарина и родителите ѝ Милена Милева и Сава Савов разговаря Стоян Стоянов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До българското сърце на Италия

20 мотористи от групата "IMRG Bulgaria" потеглиха от различни точки на страната ни към италианската община с българско сърце – градчето Челе де Булгерия. Целта им е да съчетаят мотопътешествието си из южна Италия с патриотична инициатива. В превод от италиански името Челе ди Булгерия означава „селището на България“. В центъра на градчето през..

публикувано на 20.06.24 в 12:06

Художникът от рухналата къща

Преди повече от век на шуменската улица „Араста“ живеят едни от най-интересните и забележителните личности, оставили своя отпечатък в историята не само на града, но и на България. Сред тях е художникът Стефан Петров.  Красивата, масивна къща, която днес е на улица „Цар Освободител“ 125, сега е полуразрушена. Преди дни тя влезе във фокуса на..

публикувано на 20.06.24 в 08:19

Жената, която бие камбаната

Повече от 20 години Иванка Иванова от Кубрат посвещава времето си в грижа за местния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Да почисти и да помете, да поддържа градинката, да бие и вечерната камбана. Изключително скромна е, но старанието и цялата всеотдайност, която влага в това, което прави, не остават незабелязани.  През април се състоя и официалното..

публикувано на 20.06.24 в 08:11

Кой ще мигне пръв?

Отговорът на най-важния въпрос: ще може ли ГЕРБ да избере председател на Народното събрание от своята парламентарна група след провала на избора днес? Два са възможните отговори – с намаляващ кворум или да се повтори формулата – най-възрастният да оглави висшата парламентарна власт. Това каза политологът Светлин Тачев в ефира на Радио Шумен. Според..

публикувано на 19.06.24 в 14:46

Концерт на "Пъргавелче"

Благотворителен концерт организира шуменският детски ансамбъл „Пъргавелче“. Малките танцьори събират средства, за да подпомогнат финансово пътуването си до Испания. Разходите за над 30 деца от състава и музикантите са около 44 000 лева. „Пъргавелче“ е   поканен за участие във фолклорния фестивал KOSTA BRAVA в Лорет де Мар в края на септември...

публикувано на 19.06.24 в 09:08

Шанс за хора с увреждания

До 17 юли е срокът за кандидатстване по проекта за предоставяне на помощни средства на хора с трайни увреждания. Всеки човек със специални потребности може да кандидатства само за едно високотехнологично изделие. Проектът е насочен към хора със специални потребности в трудоспособна възраст и към деца. Целта е да им бъде осигурено безплатно..

публикувано на 19.06.24 в 08:49

Милиони за река Бели Лом

С над 31 милиона лева по проект ще се прави ремонт на коритото на река Бели Лом в Разград. Кметът на общината Добрин Добрев подписа споразумение с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова за още един от проектите, които са включени в Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет на Република България за..

публикувано на 17.06.24 в 08:49