Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд травмите и траура

ECHO (European Cultural Heritage on the Stage) е международен проект в областта на културата, наследството и изкуствата, който има за цел да подобри културното производство и да укрепи европейското чувство за принадлежност чрез съчетаване на съвременното художествено творчество с тъмното културно наследство на местните общности в Европа. Фотографията, видеото, живописта и занаятите са средствата, които се използват в него  за разкриване на материалното и нематериалното местно наследство. Твърди се, че справянето с травматичните преживявания и травматичното наследство има терапевтични ефекти. ECHO се фокусира върху “Тъмното наследство” като част от местната идентичност, оформена от “неизвестните” и “неспоменатите” факти, които травмират група хора и определят тяхната култура. Селата и градовете са белязани от травматични събития, свързани с войни, геноциди, масови убийства, етнически конфликти, политическо или социално потисничество, разграбване на собственост, насилие и смърт, които са врязани в тяхното наследство, материално и нематериално. Проектът се обръща както към спомените от войните през 90-те години на XX век в бивша Югославия, така и към незавършените или изоставените паметници и сгради на социализма в урбанистичните пространства около нас.

От четвърти до седми април 2019 г. във Велики Преслав ще се съберат заедно артисти и творци от България, Гърция, Македония и Сърбия, участвали в едномесечни арт-резиденции в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия), за да пресъздават травмите и възстановяването след тях, по своя експресивен начин. Авторите, които ще бъдат представени в изложба в рамките на проекта са: Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril T. Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas от Caravan Project Productions, и фотографите: Стоян Николов и Иван Григоров от България. Спомени за миналото, с призив да не се повтаря никога повече е мотото на експозицията. Всички изложби, инсталации, пърформанси и срещи с изкуството ще се случат в сграда, която в близкото минало е използвана за хотел от Балкантурист. Знаково пространство за местните хора, които не само празнуват своите абитуриентски балове, сватби и юбилеи, но и участват с доброволния си труд в нейното построяване. Днес тя прилича на сграда, опустошена от военен конфликт. И макар че в града (и в България) през последните 50 години не помним да е имало военен конфликт, разграбването и опустошаването й е факт. Програмата на арт форума започва на 4 април с откриване на изложба от 17:30 часа в сградата на бившия хотел "Балкантурист". Завършва на 7 април с церемония от 11:30 часа на същото място.

Проектът се финансира от програма „Creative Europe” на ЕС, Национален фонд Култура, с подкрепата и домакинството на Община Велики Преслав, Археологически музей Велики Преслав и Пенсионен фонд „Съгласие“, в партньорство с Inter Alia (Гърция), Sfera (Македония), Vojvodina Civic Centre (Сърбия) и Фондация „Опън Спейс“ (България). Координатор за България е Open Space Foundation. Още можете да чуете от разговора с Пепа Пенева от фондацията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмов успех и в Холивуд

Късометражният филм "FATHER" на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар от Силистра получи почетно признание за висок стандарт в кинематографията от Международния кинофестивал за филми на ужасите - "Hollywood Horrorfest" в САЩ. Филмът на младия силистренец представя темата за насилието в семейството, погледнато през очите на едно..

публикувано на 16.09.24 в 16:52

Водната криза - на сцената

Кризата с безводието в Шумен, която мъчи хората от десетилетия и няма решение, е тема на новия документален спектакъл на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. „Няма“ е авторски спектакъл на режисьора Неда Соколовска и е изграден върху истински разкази на хора от Шумен и Върбица или т.н вербатим театър. Темата има своята регионална,..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Народно читалище

Есенни шуменски вечери

XI Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“, 2024 ще се проведе в Шумен на 28 и 29 септември (събота и неделя). Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да подадат документи за участие на адрес: Шумен 9700, пл. „Възраждане“ №4, НЧ „Добри Войников-1856” или на e-mail: dvfestivals@gmail.com..

публикувано на 16.09.24 в 09:14

„Опит за летене“ открива сезона

С текст на един от най-обичаните български автори ще бъде открит новият сезон на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Пиесата на Йордан Радичков е режисирана от Недялко Делчев, който за първи път поставя драматурга на професионална сцена. Това е осъществена мечта, защото за него Радичков е един от най-важните автори в света в онова..

публикувано на 13.09.24 в 08:29

Първи концерт за сезона

Три концерта през септември е подготвила за меломаните Симфониета Шумен преди официалното откриване на новия си творчески сезон. Тази вечер публиката я очаква новият цикъл „Класика и романтизъм“ и първото събитие от него е наречено „Майстори на пианото“. Програмата предвижда изпълнение на Концерт за пиано No.3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония..

публикувано на 12.09.24 в 08:35

С криле към корените

Изложба „С криле към корените“ – живопис и асамблаж, представя Теодора Николова в НЧ „Съзнание 1891“ в Исперих. Изложбата повежда почитателите на исперихската художничка през дебрите на една автентична народна приказка, в която живеят едновременно минало, настояще и бъдеще. След заниманията с епоксидна смола и полимерна глина, стъклопис, иконопис,..

публикувано на 11.09.24 в 09:32

32 филма в "Златното око"

Общо 32 филма ще участват във фестивала за операторско майсторство „Златното око“ в Попово, предава БТА. Те са подбрани от селекционна комисия, в чийто състав са режисьорът проф. д-р Михаил Мелтев, операторът Калоян Божилов и кинокритикът Людмила Дякова.  Допуснати до участие са седем игрални филма – пълнометражни и късометражни, 15..

публикувано на 10.09.24 в 14:55