Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Североизтока

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово. В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръста.

Църковна служба днес ще има в арменската църква в Силистра. Тъй като в храма „Света Богородица“ няма свещеник, празнична литургия ще отслужи духовник от Русе.

Великденски концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич ще се проведе днес в Шумен. Събитието започва в 11 часа на открита сцена, разположена на площад Кристал.

Във връзка със събитието, от 10 ч. до 14 ч., се спира движението на моторни превозни средства по улица „Панайот Волов“ (от ул. „Иван Александър“ до бул. „Славянски“) и по улица „Климент Охридски“ (от бул. „Славянски“ до ул. „Иван Александър“) Концертът в Шумен ще е с участието на Фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич.

Традицията за Великденско хоро ще бъде възстановена тази година в Тутракан. Събитието ще се проведе днес от 17.30 ч. в парк „Христо Ботев“. В програмата за празника е включена изложба на най-красивите великденски яйца и благотворителна томбола.

Великденско хоро“ ще се извие днес и в Русе в 10.30 ч. пред сградата на Общината. Събитието се организира за 29-та поредна година по идея на общинската администрация и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

По време на празника ще се проведат конкурси за традиционно писано яйце, за козунаци и конкурс за най-здраво яйце-борец.

След концертната част ще бъде разиграна традиционната Великденска томбола с над 100 награди, осигурени от русенски фирми, ресторанти и магазини. Късметлиите ще спечелят куверти за ресторанти, ваучери за пазаруване, конфекция от русенски шивашки фирми, стоки за бита. Голямата награда ще бъде семейна почивка или екскурзия по избор.

Празничната инициатива „Шарено яйце на шарено хоро“ започва в 11.30ч. на площад „Стоян Мавродиев“ в Търговище.

Организатори на събитието са фолклорната школа „Рождество Христово“ и Община Търговище. 

Участниците могат да донесат боядисани яйца и да се включат в надпреварите „Най-шарено яйце“ и „Борец“. За най-красивото и най-здравото яйце са предвидени специални награди.

Празник „Великден на мегдана“ ще има днес в Ценово. Всеки може да се включи в конкурсите за най-писано яйце, за най-вкусен козунак и за най-красива празнична украса. Ще има и надпревара за най-борбено и здраво яйце. Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ ще подредят изложба от традиционни празнични ястия за Великден. Ученици от местното училище ще представят писани яйца и рисунки за Възкресението Христово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оживяват стари занаяти и бойни техники

С демонстрации на занаяти, бойни игри и техники и с представяне на средновековния бит и култура в Шумен продължава Международният исторически фестивал „Доблест и слава“. Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и чужбина по атрактивен начин показват моменти от живота в различни исторически епохи. Пенко Цанков от Варна и..

публикувано на 28.09.24 в 14:08

Пари за ремонти на пътища

Осем споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти на обща стойност стойност над 8.58 млн. лева подписаха кметът на Шумен проф. Христо Христов, заедно с директор дирекция „Бюджет, финанси и работна заплата“ Силвия Мирчева и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова. От бюджета по..

публикувано на 28.09.24 в 10:45

Ретро-рали „Златни пясъци“ в Шумен

Автомобилите от XIX издание на класик рали „Златни пясъци“ ще пристигнат днес, на 28 септември, (събота) в Шумен.  От 11:30 часа в района на пивоварния завод ще бъде даден старт на етапа „Точна езда – Пивовара“. Тази година се очакват около 20 ретро автомобила и още 10 електрически. В 12:40 часа участниците в ралито ще бъдат на  бул...

публикувано на 28.09.24 в 08:54

Втори ден "Доблест и слава"

С демонстрации на занаяти започва днешният (28.09.) втори ден на Международния исторически фестивал „Доблест и слава“. Това ще бъде от 10:00 часа на поляните зад Шуменската крепост. Ще има атракции като стребла с лък, бойни игри, практики и техники. Малките посетители на фестивала ще имат възможност да си направят снимки с кон, както и да проведат..

публикувано на 28.09.24 в 08:42

Откриха обновени игрища в училище

2 реновирани футболни игрища и 1 площадка за тенис на корт откриха в шуменското СУ “Сава Доброплодни“. Това се случи в днешния Европейски ден на спорта с участието на звезди от ПФК “Лудогорец“.  Трите спортни игрища са обновени през лятото на тази година, като по проект на Министерство на образованието и науката са отпуснати 100 000 лева. Също около 100..

публикувано на 27.09.24 в 14:28

Кражба у дома

81-годишен мъж от село Веселиново установил липса на парична сума от жилището си и подал сигнал в полицейското управление във Велики Преслав.  По негови данни, кражбата на 2400 лева станала за времето от 17 до 19 септември. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите оперативни действия извършителят, 18-годишен местен жител, бил..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

Скандал за паркиране

Сигнал за спор и последвал скандал за паркомясто е постъпил в шуменската полиция. Спорът е станал на ул. “Ген. Скобелев“ в Шумен между 46-годишен мъж и 28-годишна жена.  По данни на шуменката, мъжът не се съобразил с това, че му съобщила, че има платено място. При опит да паркира на същото място автомобила, два пъти я ударил при маневра на..

публикувано на 27.09.24 в 12:04