Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск в България

Снимка: popeinbulgaria.gov.bg

Негово Светейшество папа Франциск пристига днес в България с папска свита от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. В нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др. По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“. Точно в 13 ч българско време на 5 май папа Франциск ще произнесе на пл. „Свети Александър Невски“ неделната молитва „Царице небесна“. „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България.

Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат.

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България

Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси. 

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир утре на пл. „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания.

​Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първия мандат се провили

Парламентът отхвърли номинацията за Росен Желязков за премиер и с това дневният ред на заседанието беше изчерпан и заседанието е закрито. "За" кандидатурата са гласували 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - 2 депутати. "За" са гласували 68 депутата от ГЕРБ-СДС. ДПС - "за" - 30, 14 - "против", един "въздържал се". От..

публикувано на 03.07.24 в 16:26

Остава енергийната помощ за хората с ниски пенсии

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите от 1 юли. Това става възможно, след като служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент. С него се намаляват доходите от пенсии при определяне..

публикувано на 03.07.24 в 15:39

По-добри резултати

С близо 2 точки е по-висок средният резултат на седмокласниците от Шуменска област на външното оценяване по български език и литература спрямо миналата година. Това съобщават от Регионалното управление на образованието. Тази година учениците са постигнали близо 47 точки средно от 100 възможни при малко над 45 точки преди 12..

публикувано на 03.07.24 в 13:50
Областна администрация Шумен

Нов заместник областен в Шумен

Поредна смяна на заместник областния управител в Шумен за по-малко от седмица. След като на 27 юни на поста беше назначена Тиджел Заид, считано от 3 юли тя е освободена със заповед на служебния премиер Димитър Главчев.  Отново с негова заповед за заместник областен управител е назначен Диян Димитров. По образование той е юрист, магистър по право..

публикувано на 03.07.24 в 11:38

Борисов: Правителството няма да мине

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е скептик за подкрепата към кабинета "Желязков", стана ясно от думите му в парламента, предава БНТ. Той беше категоричен, че партията ГЕРБ-СДС няма да подкрепи втори мандат и призова партийните лидери да обмислят предстоящото си гласуване в зала още веднъж преди държавата да отиде на нови избори.  "Аз съм убеден,..

публикувано на 03.07.24 в 11:21

Отчет за бюджета в Търговище

Публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз на Общината организира местната администрация в Търговище. Обсъждането ще се проведе на 10-ти юли от 17.00 ч., в зала № 74. Поканени да вземат участие са представителите на бизнеса, неправителствения сектор, общинските съветници, кметове на..

публикувано на 03.07.24 в 11:06

Режим на водата в 3 села

Воден режим е въведен в три села от Шуменска област от началото на тази седмица. Това показва справка в сайта на ВиК дружеството.  Във Вехтово подаване има през ден, като на четно число вода се пуска във високата зона, а на нечетна дата – за ниската.  В Друмево и Кладенец подаването е през 48 часа.  Вода за по едно денонощие се пуска първо във..

публикувано на 03.07.24 в 10:10