Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 май – празник на Русе

С богата празнична програма Община Русе ще отбележи 6 май – Гергьовден, Деня на храбростта и българската армия и Празника на града.

От 09:00 часа, в храма „Свети Георги“ ще бъде отслужена света литургия от Митрополит Наум и свещеници от България и Румъния.

В 11:00 ч., на площада пред Общината, ще се състои Празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при Общинския детски център за култура и изкуство.

От 11 до 12 ч. и от 17 до 18 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника ще бъдат представени Музикални стрийт етюди от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, от 12:00 ч., ще се състои тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и благодарствен молебен, отслужен от свещеници от Русенската митрополия.

От 18:00 ч., пред Съдебната палата, русенци и гостите на града ще имат възможността да се включат във фолклорен флашмоб, организиран от ФТТ „Найден Киров“, с участието на 8 танцови състава от Русе, сред които ФТТ „Найден Киров“, Танцова школа „Играорци“, ФА „Здравец“, ДЮФА „Зорница“, Клуб „Чанове“, ФТА „Русчуклийче“, Клуб по танци „Фламинго“, ФТС „Зора“. Всички любители на народните танци мога да се включат в най-голямото хоро, което ще се извие в Русе.

Празничната вечер ще продължи с концерт-спектакъл „Children in time“ с участието на Русенската филхармония, Николо Коцев и група „Кикимора“, от 20:30 часа, на площада пред Общината, и ще завърши с пищна заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчева и топла сряда

10 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 96%. 10 градуса е в Търговище, 12- в Русе, 13- в Разград и 14 градуса в Силистра. Днес времето над Североизточна България ще бъде предимно слънчево, но късно следобед облачността временно ще се увеличи. Ще духа..

публикувано на 09.10.24 в 06:27

Планово без ток

В Шуменска област от 9:00 до 16:30 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на селата Маломир, Бяла река, Нова бяла река и Тушовица, а от 9:00 до 17:00  в част от село Лиси връх, ПС "Становец на В и К", в част от селата Велино и Тимарево - абонати, електрозахранени от СТП "Център", в селата Черна, Деница, Боян и Капитан Петко. Временни..

публикувано на 09.10.24 в 06:00

Земеделците чакат

Земеделците остават в протестна готовност, тъй като не е взето конкретно решение кога и по какъв начин да бъдат отпуснати част от средствата по втория транш за плащанията по т. нар. украинска помощ. Въпреки че плащанията по втория транш трябваше да са приключили до 30 септември, това не се случи.  След срещата, която продължи два часа и..

публикувано на 08.10.24 в 08:54
Изгрев във Варна

Слънчево и топло

Днес времето ще е предимно слънчево, следобед от запад ще се увеличи високата облачност. Ще духа слаб вятър главно от юг.  Максимални температури между 21° и 26°, за Шумен - около 24°. Прогнозата е на дежурния синоптик Виктория Георгиева от Националния институт по метеорология и хидрология /Филиал Варна/

публикувано на 08.10.24 в 08:10

Без ток днес

Разград Днес от 8:30 до 16:30 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на Исперих, МТП "Арда Исперих", улици : "ИСКЪР", "ТОПОЛНИЦА", "ЗЛАТНА ПАНЕГА", "СКЪТ", "АРДА", "СЕНКОВЕЦ"; с. Китанчево: СТП 1, СТП 2, СТП 3; с. Тодорово: МТП 1, СТП 2, СТП 3; Чужди ТП: СТП "БТ Китанчево", СТП "Телове Тодорово", СТП "1 Зем. Кооперация Тодорово",..

публикувано на 08.10.24 в 04:51

200 милиона за "украинска помощ"

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г.  Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. от т. нар. "украинска помощ". Правителственото постановление за допълнителните средства е прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица, се..

публикувано на 07.10.24 в 09:42

Спецакция на пътя

Масова полицейска акция на КАТ започва от днес. Засилен ще бъде контролът над шофьорите, които возят в автомобилите си деца. Те трябва да пътуват със специални седалки. Ще се следи и за поставени колани.  Ще се проверява и дали водачите на тротинетки, които са в категория индивидуални електрически превозни средства, носят задължителната за лица..

публикувано на 07.10.24 в 09:38