Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещат лятото в носии

2
Снимка: novosianie.com

Детски празник „Здравей, лято” организира днес читалище „Надежда” в преславското село Имренчево. Проявата започва в 17 ч. и е старт за лятната ваканция, съобщи читалищният председател Геновева Кирилова.

Детският празник ще пресъздаде моменти от живота на село през миналия век. Това ще стане на площадката в центъра с участието на жени от местното читалище. Те са разпънали селски чардак, под който ще пекат на сачове катми и питки за участниците в тържеството.

Спонсор от Велики Преслав е осигурил печени пилета, ще има и домашна лимонада. „След почерпката са предвидени игри от едно време, като всеки участник се включва в празника, облечен с местна народна носия”, обясни Геновева Кирилова.

Читалището е осигурило носии за 30 деца, заедно с които ще се забавляват 15 възрастни самодейци, родители и жители на Имренчево.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортни битки за празника

Служители на Областната дирекция на МВР - Шумен отбелязаха 145-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник 5 юли със спортни състезания. Турнир по футбол, теглене на въже, тенис на маса и турнир по стрелба са инициативите, организирани във връзка с празника.  Изключително оспорвани бяха футболните..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Проф. Добрев: Държавността ерозира

Проф. Добромир Добрев от днес не е областен управител на Шуменска област. Новината дойде от Министерския съвет снощи, а днес проф. Добрев благодари на екипа, с който е работил. „За себе си мога да кажа, че се отнесох сериозно към работата и съм доволен. Специални благодарности искам да изкажа на хората, които имаха доверие в мен и ме оставиха..

публикувано на 04.07.24 в 13:40

Закана за убийство

44-годишен мъж от село Осеновец бил задържан за закана за убийство към 40-годишна жена, с която живее на семейни начала.  Сигналът бил приет малко след 19:30 часа в дежурната част на областната дирекция. Изпратеният на място екип установил мъжа и го задържал в полицейския арест в Шумен.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 04.07.24 в 11:46

Двама пияни въртят волани

Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол през последните 24 часа. Автомобилите и на двамата са иззети. Това съобщават от шуменската полиция. Първият водач, на 31 години, бил с "Пежо". Спрян бил за проверка около 23:40 часа на 3 юли в село Браничево. Не представил свидетелство за управление. Изяснено било, че е неправоспособен и..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Катастрофа взе жертва

73-годишен мъж е загинал при катастрофа в ранните следобедни часове вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за произшествието е приет в 14:00 часа в дежурната част на областната дирекция. Съобщено било за преобърнат лек автомобил в канавка на пътя между селата Дойранци и Вълнари.  Към мястото на произшествието са насочени екип на..

публикувано на 04.07.24 в 10:55

Паркинг и алея до игрището

Започва вторият етап на благоустройството на пространството около игрището за мини футбол в Нови пазар. Вече са монтирани 100 пейки за публиката. Това съобщават от общинската администрация. Ще бъде изграден паркинг с 29 паркоместа, четири от които са предназначени за хора с увреждания. Предвидено е да се засадят дървета, както и да се направят улично..

публикувано на 04.07.24 в 09:29
Проф. Христо Христов - кмет на община Шумен

Приемен ден на кмета

Кметът проф. Христо Христов ще приема граждани на 29 юли (понеделник) от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация.  На същата дата от 10:00 часа в стая 317 в общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова. Заместник-кметовете, секретарят на общината и главният архитект ще приемат граждани на 29 юли от..

публикувано на 04.07.24 в 09:01