Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева откри Фестивала на малината

Министърът на земеделието храните и горите Десислава Танева се срещна днес със земеделски стопани в Лозница. В лудогорското градче тя откри петото издание на „Фестивала на малината – 2019“.  Един от основните въпроси, които зададоха стопаните, бе свързан с защита от градушки. „Още преди три години от Министерството на земеделието храните и горите предприеха стъпки за изготвяне на план за национална противоградова защита, заяви пред малинопроизводителите министър Танева. По думите й сега има нови ракетни площадки и защитените територии в България са над 30%. До края на годината и в останалата част от страната, и най-вече в северните райони, ще има възможност за защита по самолетния способ, допълни тя. „В Народното събрание е внесен закон, който да регламентира и споделеното финансиране на противоградовата защита между държавата и земеделските стопани. Дебатите по него ще продължат след 1 август. Надявам се, че с подкрепата на всички земеделски браншови организации ние ще стигнем до консенсус, законът да бъде приет и от следваща година да функционира национална противоградова защита“, каза още министър Десислава Танева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуваха маестро Манукян

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян. Освен него по досъдебното производство, наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив и свързано с разследване на длъжностно присвояване и пране на пари, са задържани още трима души. Това съобщава Радио Пловдив. Според държавното..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

Спорт срещу насилие

Община Разград се включва в Националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, която е организирана от Държавната агенция за закрила на детето. Основната цел е да се променят обществените нагласи и да се постигне нулева толерантност към всякакъв вид насилие над и между деца.  По този повод днес от 14:30 ч. в..

публикувано на 30.09.24 в 09:20

Актуализират бюджета на Лозница

Общинските съвети в разградските общини Лозница и Кубрат ще заседават днес.  Докладните, които предстои да обсъдят и гласуват съветниците в Лозница, са десет. По-голямата част от тях са свързани с продажба на поземлени имоти и една за отдаване под наем на имоти, които са общинска собственост. Една от внесените от кмета Севгин Шукри докладни е за..

публикувано на 30.09.24 в 08:45

Приключи реставрацията на джамията „Ибрахим паша“

Приключиха консервационните и реставрационните и строително-монтажните работи по Джамията „Макбул Ибрахим паша“, съобщават от общинската администрация в Разград. Сградата е построена през XVI век и е обявена за недвижимо културно наследство от национално значение.  Реставрационните дейности са изпълнени в срок и в съответствие с международни..

публикувано на 28.09.24 в 10:30

Музеят в Исперих на 40

Документална изложба под наслов „40 години Исторически музей град Исперих“ разказва за дейността на културната институция. Експозицията, подредена във фоайето на читалище „Съзнание“, е открита в рамките на Дните на културно-историческото наследство.  Ретроспективната изложба започва с проучванията и изследванията, които са правени в Археологическия..

публикувано на 27.09.24 в 09:09

Глоба за скандал пред кметството

Мъж и жена са наказани с парична глоба от Районния съд в Кубрат за хулиганска проява, нарушаваща обществения ред. Това съобщават от разградската полиция. Скандалът станал около 8.30 часа на 25 септември пред кметството в село Юпер. 30-годишният мъж и 45-годишната жена влезли в пререкание с 54-годишна жена, като я обиждали и заплашвали със..

публикувано на 26.09.24 в 13:58

В ареста за наркотици

Трима пътници в лек автомобил са задържани в ареста за наркотици, съобщават от разградската полиция. Колата е спряна снощи за проверка в разградското село Ушинци. Проверени са 32-годишният водач и тримата пътници.  У 34-годишния от мъжете са открити 5 полиетиленови пликчета с бяло кристалообразно вещество, което при тестване реагира положително на..

публикувано на 26.09.24 в 13:47