Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки заради чумата по свинете

Снимка: архив

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в русенското село Николово, където в събота беше открито огнище на Африканска чума по свинете. Това съобщава Българската национална телевизия. Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора. Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. Специално сформирана комисия установява дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са умъртвили животните.

Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч.

В Разградска и Силистренска област се правят проверки за отглеждане на нерегистрирани прасета в задните дворове. В Силистренско санкциите са от 300 до 500 лева, следващата стъпка е евтаназиране на животните. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Факелът на мира премина през Русе

Близо 50 участници от цял свят преминаха днес през Русе като част от международната инициатива "Пробег на мира", в която се включи и Община Русе. Те изминаха пътя от Вазата в Парка на младежта до площад „Свобода“, където предадоха горещия факел на мира – символ на глобалната кауза.  В щафетното бягане се включиха както русенски състезатели от..

публикувано на 29.09.24 в 14:42

Разходка с кардиолог

Медика - Русе се включва в двете национални инициативи по повод Световния ден на сърцето 29 септември – „Разходи се с кардиолога си“ и Седмица на сърцето в училище, организирани от Дружеството на кардиолозите в България.   Целта на разходката с кардиолози е да се постави акцент върху редовната физическа активност – основен фактор за профилактика..

публикувано на 29.09.24 в 09:19

Ремонтират ул. "Муткурова"

Началото на основния ремонт на ул. „Муткурова“ в Русе беше даден днес. Дейностите включват цялостно обновяване на пътното платно и на прилежащите тротоари, както и подмяна на бордюрите, като дължината на участъка е 672 м. Според кмета на общината Пенчо Милков, специфичното по улицата са старите дървета, които са надигнали тротоарите и..

публикувано на 26.09.24 в 14:39

Енергиен проект преобразява общини

Общините Сливо поле и Кубрат започват реализирането на нов мащабен инфраструктурен проект в сферата на енергийната ефективност. Очаква се той да даде възможност за значителни икономии при потреблението на електроенергия в публичния сектор, съобщават от областната администрация в Русе.  В рамките на проекта, който се реализира като част от европейска..

публикувано на 26.09.24 в 11:44

Тротинетки само на определени места

Общинските съветници в Русе приеха решение за ограничаване максимално допустимата скорост за движение на електрически тротинетки в града и населените места от общината Русе на 15 км/ч. Гласуваното предложение цели да не се поставят в опасност пешеходците и да не се създават препятствия за тяхното движение, както и да се осигури безопасността на..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Ремонтът усилено продължава

Отстраняват панелите на Дунав мост, минаващи над жп линията по нов начин – без къртене, а с прорязване на панелите, съобщиха от областната администрация в Русе. Целта е да се сведат до минимум евентуални щети по жп линията, която минава под шосейната част на моста.  През миналата седмица отсечката от съоръжението, по която се извършва основният..

публикувано на 26.09.24 в 08:55

1,1 милиона за физкултурен салон

Община Русе ще отдели 1 116 730 лв. за изграждането на физкултурен салон и топла връзка към ОУ „Никола Обретенов“. Това реши единодушно на сесията си днес Общинският съвет. Още 1 500 000 лв. ще осигури държавата, тъй като проектът е включен в списъка на Министерството на образованието и науката. Училището е построено през 1988 г. без физкултурен..

публикувано на 25.09.24 в 15:40