Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пенсионерите в Турция

Снимка: Капитал

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че българските граждани, получаващи пенсии на базата на споразумението между правителствата на Република България и на Република Турция за изплащане на български пенсии в Турция, са задължени по силата на това споразумение два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи. Получателите на такива пенсии трябва през месеците януари и юли на съответната календарна година да се явяват лично пред официален орган в Република Турция за заверка на декларацията за живот. След заверката оригиналът на документа се изпраща до Националния осигурителен институт (НОИ), дирекция „Европейски регламенти и международни договори“ на адрес: 1303, София, бул. „Ал. Стамболийски“ № 62-64.

За да не се спират пенсиите на лицата, документът трябва да е получен в срок до 10 февруари, когато той се отнася за първото полугодие. Срокът за подаване на декларациите за живот за второто полугодие на 2019 г. от лицата, получаващи пенсии в Република Турция, бе до 10 август, сега се удължава до 27 август 2019 г.

В случай на спиране на пенсията изплащането се възобновява след получаване в НОИ на въпросната надлежно заверена декларация за живот. Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на Република България в Република Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т. н.

Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика „За потребителя“/„Формуляри“/„Формуляри и образци по регламенти“/ „Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен абитуриентски бал

Полицията в Шумен е създала организация за осигуряване на реда и пътната безопасност по време на абитуриентските балове на 24 и 25 май. Това съобщават от Областната дирекция на МВР.  Днес е проведена работна среща с кметския екип на Шумен, на която са обсъдени организацията и маршрутите на преминаване на автомобилите. Информацията за часовия..

публикувано на 16.05.24 в 14:43

Пожар лумна в Дивдядово

Пожар е лумнал в шуменския квартал "Дивдядово" преди минути, видя репортер на Радио Шумен. Гори пункт за изкупуване на метали. От полицията уточниха, че са се запалили гуми в двора на фирмата за отпадъци. На място са екипи на пожарната и полицията.

публикувано на 16.05.24 в 14:01

Млади спасители в надпревара

Възпитаниците на II ОУ “Д-р Петър Берон“ са победители в областния етап от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе днес на тренировъчния учебен център на противопожарната служба в Шумен. С общ брой от 148 точки учениците набраха преднина пред отбора на ОУ “Св. Климент Охридски“ от село Пет могили,..

публикувано на 16.05.24 в 13:30
Читалището в село Драгоево, община Велики Преслав

Драгоево се готви за празник

20 години от основаването на клуба на пенсионерите в преславското село Драгоево се навършват днес. Празникът на местната организация на възрастните хора ще бъде честван в петък - 17 май, от 12:30 ч. в центъра на селото. Очакват се повече от 50 участници и гости от общината във Велики Преслав, от пенсионерския клуб и читалището в село Имренчево и от..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Хладилник подпали жилище

Късо съединение в хладилник предизвика пожар в Смядово, съобщават от шуменската полиция. Малко след 17:00 часа вчера постъпил сигнал, че гори апартамент в жилищен блок в Смядово. Към адреса бил насочен екип. На място огнеборците установили, че има пожар в жилище на третия етаж. Успели да го погасят с помощта на 1000 л вода. Станало ясно,..

публикувано на 16.05.24 в 11:01

Спецакция в Струйно

43 тежкотоварни автомобила са проверени вчера по време на специализираната полицейска операция до село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. По време на проверките са установени три нарушения. Установено било, че единият водач управлявал автомобил без годишен технически преглед, друг не носил свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 16.05.24 в 10:11

Спортен празник за децата

Спортен празник организират община Шумен и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Училищна спортна школа “Хан Крум” на 17 май. В спортната проява ще участват ученици от I до IV клас от различни училища в града. Събитието ще се проведе в зала „Арена Шумен“ с начален час 9:30 ч. С много игри ще бъдат представени всички видове..

публикувано на 16.05.24 в 08:58