Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП предупреди за спам атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Това съветват от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи. 

Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежи и гръмотевици

Днес отново облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи, на места с краткотраен характер, придружени от гръмотевици. Възможни са по-значители сумарни количества. Ще духа умерен вятър от север. Максимални температури между 24° и 29°, за Варна около 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от Националния институт..

публикувано на 30.08.24 в 07:12

Без ток днес

Разград Днес от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Лудогорци, ТП 4; ТП 1, ТП 2 с. Старо Селище; с. Йонково, ТП 1, ТП 2, ТП 3, БКТП 5 Йонково; ТП 4 Кошари, ТП 2 с. Лудогорци, ТП 3 с. Голям Поровец Чужди ТП: БКТП "Николови Груп" с. Голям Поровец, ВТП "Глобул" с. Лудогорци, МКТП "Виваком" с. М. Йонково, ТП..

публикувано на 30.08.24 в 07:08

Погнаха "енергийния прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Темата стана популярна, след като българска поп фолк певица публикува в..

публикувано на 29.08.24 в 16:22

Помощи за лозари и винари

Заявления за авансово плащане чрез Системата за електронни услуги могат да подават всички земеделски стопани със сключени договори по програмите „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“. Това съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.  Ползващите финансова помощ трябва да прикачат в Системата сканирани или..

публикувано на 29.08.24 в 08:55

Почитаме свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни тя тържествено празнува рождението му, а на..

публикувано на 29.08.24 в 08:47

Консултации за РИК

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори от 2 до 11 септември. А до 1 септември, областните управители трябва да проведат консултации с партиите за състава на районните избирателни комисии. Консултациите за състава на Районните избирателни комисии в Шумен,..

публикувано на 29.08.24 в 08:19

Облаци и дъжд в четвъртък

Между 19 и 23 градуса са температурите в Североизточна България тази сутрин. В 6:00 ч. в Разград и Търговище са измерени 19 градуса, в Шумен и Силистра – 21, в Русе – 23 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 987 хектопаскала – близко до средното за месеца, ще се запази без съществени промени. Относителната влажност на въздуха е 69%. Днес..

публикувано на 29.08.24 в 07:18