Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престъпление и наказание

Снимка: БТА

Три години след трагедията в Хитрино машинистите на товарната влакова композиция, която излезе от жп пътя и предизвика огромна експлозия, бяха признати за виновни. 15 години лишаване от свобода за Димитър Михнев и 10 години затвор за колегата му Радослав Петков постанови вчера Шуменският окръжен съд. Присъдите да бъдат изпълнени при първоначално общ режим, реши съдия Румяна Райкова. Машинистите трябва да възстановят и разходите по делото, които надхвърлят 27 хил. лв.

Въпреки че прокурор Маргарита Георгиева поиска 20-годишни ефективни присъди за Михнев и Петков, тя обяви, че решението на съда е безспорен успех за прокуратурата.

„Ще преценя дали да протестирам размера на наложеното наказание, но на този етап съм доволна“, обясни Георгиева. От самото начало прокурорската теза бе, че скоростта е основната причина за инцидента. „Всичко останало, което се е случило, е един неконтролируем процес, станал заради двойно по-високата скорост, с която влакът е влязъл в отклонението. Каквото и наказание да беше наложил съдът обаче, няма да върне 7-те жертви, също така 14 души ще останат инвалидизирани“, добави прокурор Маргарита Георгиева.

„Удовлетворени сме от това, че има осъдителни присъди, но не сме доволни от размера ѝ“, коментира Николай Димитров, адвокат на пострадалите при инцидента.

„Ще обжалваме това, което съдът постанови. Машинистите заслужават максимални присъди от по 20 години. Естествено е присъдата на първия машинист да бъде по-голяма от тази на втория, но в случая са нанесени толкова големи вреди, случаят е толкова тежък, че трябва и за двамата присъдите да са максимални. Затова ще се борим с всички сили“, каза Димитров.

Решението как ще се процедира оттук нататък ще бъде взето след среща с пострадалите при инцидента в Хитрино, уточни адвокатът.

„Борихме се за оневиняване на моя клиент, втория машинист Радослав Петков, но бяхме готови и за присъда“, каза защитникът му Ивайло Йорданов. „Това е ужасен инцидент. Присъдите са очаквани като размер, но имаме надежди към по-добро при обжалването. Но все пак имахме предвид изключително тежкия резултат от катастрофата и бяхме предупредили клиентите си, че подобен изход е възможен. След произнасянето на присъдата разбрахме от съдебния състав, че е обсъдил посочените от нас многобройни процесуални нарушения в хода на съдебното производство и ги е счел за несъществени. Същите ще бъдат поставени на вниманието на следващата съдебна инстанция, която може да ги счете за съществени“, обяви адвокат Ивайло Йорданов.

Решението на съда може да бъде обжалвано във Варненския апелативен съд в 15-дневен срок.

Дотогава двамата машинисти ще бъдат в домашен арест. Ще им бъдат поставени и електронни гривни.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гости от Кулевча

195 години от битката край Кюлевча по време на Руско-турската война от 1828-1829 година отбелязаха днес жителите на каспичанското село.  На честването гостува делегация от украинското село Кулевча, основано от фамилии от Кюлевча, които са се изселили след войната.  В знак на признателност пред паметната плоча, открита през 2019-та година,бяха..

публикувано на 29.06.24 в 12:17

Децата с призив към шофьорите

В Деня на безопасността на движение по пътищата - 29 юни, Областната дирекция на МВР-  Шумен призовава: Пазете своето бъдеще! Усилията на областната дирекция и тази година са насочени към подрастващите за формиране на култура за спазване на правилата за движение.  Съвместно със  СУ“ Панайот Волов“  по повод 29 юни- Ден на безопасността по..

публикувано на 29.06.24 в 09:11

Военни окосиха поляна

Военнослужещи от военно формирование 34200 (бившата дивизия) окосиха и почистиха тревните площи на местността „Поляната”, зад КАТ – Шумен. Дейностите вече приключиха, каза Радио Шумен началникът на Шуменския гарнизон полковник Добромир Добрев, който е и командир на военното формирование. „След окосяването мястото е обработено и срещу..

публикувано на 28.06.24 в 14:58

Даниела Русева става заместник-кмет

Бившият председател на Общинския съвет и няколко мандата общински съветник Даниела Русева става заместник-кмет на община Шумен по европейски политики, екология и туризъм. Това съобщи самата тя в емоционален пост във Фейсбук преди минути. "След 21 години в местната законодателна власт вчера след сесията на Общинския съвет подадох оставката си като..

публикувано на 28.06.24 в 13:53

Аплодисменти в последния работен ден

С аплодисменти и насълзени очи служители на Областната дирекция на МВР- Шумен изпратиха в заслужена почивка след 34 години стаж в системата на МВР гл. инсп. Данаил Димитров. Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната работа и продължителна служба в МВР Димитров е..

публикувано на 28.06.24 в 13:32
Архив

Спортни битки на платото

203 спортисти са се записали до този момент за участие в състезанието "Шуменско плато 2024“ – колоездене, бягане и дуатлон, което ще се проведе на 30 юни.  Бегачите ще се състезават в две дистанции – 10 и 20 километра, а колоездачите ще мерят сили в дистанции от 32 и 50 километра. Дуатлонистите ще колоездят по 32 километровото трасе, след..

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Временно спират е-услугите

Поради профилактика на сървърите на Общинската администрация в Шумен в почивните дни - 29 и 30 юни, гражданите няма да имат достъп до всички външни електронни услуги, съобщават от общината.  Недостъпни ще бъдат системите за сигурно електронно връчване, годишен технически преглед, плащания чрез посредници и виртуален ПОС терминал.  Общинската..

публикувано на 28.06.24 в 12:34