Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превенция на рака

Снимка: БГНЕС

Кампания за превенция на рака на маточната шийка организира за 14-ти път Федерацията на жените в Разград.

Записвания може да се правят в кафе „Филхармония“ всеки делничен ден, а в събота – до 14 ч.

Прегледите започват на 16 март, включват и цитонамазка, а цената на профилактиката е 15 лева. В кампанията са ангажирани д-р Кремена Романова и хистологът д-р Искрен Калчев.

И миналата година Федерацията на жените в Разград организира прегледи сред жените. В кампанията бяха обхванати 112 дами, а тези от тях, при които бяха открити гинекологични проблеми, бяха насочени към различни специалисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юмруци в главата

46-годишна жена от Разград е станала жертва на побой около 22:00 часа снощи, информират от полицията.  Пред блока, в който живее, тя е нападната от 31-годишен мъж, който я съборил на земята, нанесъл удари с юмруци и ритници по главата и тялото й. На пострадалата е оказана медицинска помощ, след което е освободена за домашно лечение с охлузни рани и..

публикувано на 10.10.24 в 10:49

Момиче с опасност за живота

18-годишно момиче е пострадало, след като скочило внезапно от движещ се автомобил по пътя от село Хума към село Владимировци, съобщават от Областната дирекция на МВР - Разград.  Причина за постъпката й е спор между нея и 21-годишния водач от село Ножарово, с когото били в близки приятелски отношения.  Шофьорът веднага откарал момичето в разградската..

публикувано на 10.10.24 в 10:13

Иззеха 100 литра ракия

Близо 60 литра алкохол без акцизен бандерол иззеха криминалисти от РУ-Исперих. Това съобщават от разградската полиция. На 9 октомври сутринта при полицейска проверка на бензиностанция в село Самуил са открити 24 бутилки по 0,5 литра и 3 бутилки по 1,5 литра ракия.  По-късно е извършено претърсване в дома на един от служителите в търговския..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Улични ремонти

Започва основният ремонт на ул. „Велес“ в Разград, съобщават от общинската администрация. Докато се извършват ремонтните работи, участъкът от 280 метра ще бъде забранен за движение. Временната организация на движение влиза в сила от 8:30 ч. днес, 10 октомври, и ще продължи до приключване на ремонта, чийто срок за изпълнение е 60 календарни дни. Въвежда..

публикувано на 10.10.24 в 06:27

Обновяват ученическо общежитие

Ученическото общежитие в Разград ще придобие нов облик, като дейностите вече започнаха, съобщават от местната администрация. Предвижда се основен ремонт на сградите и въвеждане на мерки за енергийна ефективност.  Ще бъде направена топлоизолация и на пода и на покрива, а дограмата ще бъде сменена. На покрива ще бъдат разположени 216 фотоволтаични..

публикувано на 09.10.24 в 08:49

Стая на чудесата

Стая за сензомоторика е оборудвана в Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Емилиян“ в Разград. В нея 56 деца с увреждания ще имат възможност чрез звук, цветове и светлини да развиват сетивата си в удобна за тях среда. Помещението, оборудвано с помощта на дарители, вече се използва от децата.  Стаята ще се обогатява и с още дидактични..

публикувано на 09.10.24 в 08:29

Тестове на костна плътност

Информационно-скринингова кампания „Кажете не на чупливите кости“ организират Регионалната здравна инспекция в Разград и Асоциация „Жени без остеопороза“ по повод Световния ден на остеопороза - 20 октомври.  На 16 октомври в сградата на здравната инспекция ще се извършват тестове за определяне на личния риск и ще бъдат раздавани информационни..

публикувано на 09.10.24 в 08:20