Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пари за вода от система "Дунав"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира извършването на предпроектно проучване за доизграждането на водоснабдителната система „Дунав“ в областите Шумен, Разград и Търговище. Това стана ясно на среща днес на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с кметове и областни управители от Североизточна България.

„Бъдещето на ВиК отрасъла е именно в това – изграждане на язовири и поддържащи водностопански системи между отделните населени места, а когато се налага и цели общини и области, за да се гарантира устойчивост на водоснабдяването в страната в дългосрочен план“, заяви заместник-министър Нанков.

Според него, реалното доизграждане на системата може да започне до година – година и половина, след изготвянето на предпроектното проучване и необходимите анализи. Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от Шумен без вода

Част от шуменския квартал „Боян Българанов“ е без вода заради авария на ул. „Нишава“, съобщават от ВиК. Екип на дружеството работи на място.  Очаква се водоподаването в района да бъде възстановено до 16:00 ч. днес, съобщават от водоснабдителното дружество в Шумен.

публикувано на 08.10.24 в 09:34

Нови пазар бяга

С третия шосеен пробег „Рън Нови пазар“ ще завърши седмият сезон на веригата „Рън България“. Това съобщиха от общинската администрация в Нови пазар.  Старт-финалът е в центъра на града. Трасето на дългата дистанция от 13 км отвежда бегачите до първата българска столица Плиска. По-късата дистанция е 6.5 км, а за начинаещи бегачи, любители, деца и..

публикувано на 08.10.24 в 08:51

Наближава крайният срок

Седмица остава до крайния срок, в който родителите на осмокласници и на ученици от 1 до 4 клас могат да кандидатстват за еднократна помощ от 300 лева. Средствата се отпускат без значение от доходите на семействата и се изплащат на два транша, припомня директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен Мартина Драгнева. "Веднага след..

публикувано на 08.10.24 в 08:34

15 000 искат помощи за топло

Близо 15 000 заявления са подадени в социалните служби на Шуменска област за отпускане на целеви помощи за отопление за предстоящия отоплителен сезон. Това съобщават от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“.  Към момента одобрение за енергийно подпомагане са получили повече от 12 000 души, като най-много са заявили, че ще се отопляват на..

публикувано на 08.10.24 в 08:22

Младите хора на фокус

Да бъдат създадени условия за живот на младите хора,  така че да се наблюдава положителен естествен прираст, да бъдат създадени условия за пълноценно прекарване на свободното време и младите хора да имат усещането, че водят добър начин на живот в общината, в която живеят – това е мисията на Стратегията за развитие на младите хора в община Шумен в периода..

публикувано на 07.10.24 в 15:29

Второ място за Каспичан

Отборът на Общинската червенокръстка организация на Каспичан зае второ място в Седмото национално състезание за възрастни хора по бедствена готовност, първа помощ, психо социална подкрепа и водна безопасност. Това съобщиха от общинската администрация в Каспичан.  Червенокръстците от Каспичан се представиха достойно в надпревара с още 15 отбора...

публикувано на 07.10.24 в 15:00

Искат забрана за тежки камиони в Шумен

Да бъде въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона в Шумен иска Областната дирекция на МВР.  "Подготвя се сигнално писмо до общината, която е собственик на уличната мрежа. Целта е да се облекчи трафикът и да се намалят предпоставките за пътни инциденти", каза на пресконференция директорът на ОДМВР - Шумен ст. комисар..

публикувано на 07.10.24 в 14:22