Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарете компютри на ученици в нужда

Снимка: Росица Стайкова

Част от възпитаниците на 15 училища в Шуменска област остават извън системата на дистанционното обучение, защото нямат компютри и лаптопи, а така нямат достъп до дигиталните класни стаи. Това съобщи за Радио Шумен координаторът на ромската организация „Амалипе“ за Шуменска област Силвия Станчева. Неправителствената организация поде кампанията „Стара техника за ново начало“ с надеждата фирми и граждани да дарят дигитални устройства за децата. Центърът за междуетнически диалог и толерантност призовава всички, които могат да дарят стари, но работещи компютри, лаптопи и таблети, да се свържат с представителите на „Амалипе“ по места и да подкрепят децата в неравностойно положение. В Шуменска област нужда от такива устройства имат ученици от Градище, Мадара, Каспичан, Никола Козлево, Върбица и Мировци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват автобуси с ученици

Проверки на водачи на автобуси, преди да тръгнат на организирани ученически екскурзии, се извършват в област Шумен. Това съобщават от полицията. Тази сутрин преди екскурзия на ученици от Нови пазар са проверени документите на водача и превозното средство. Мъжът е тестван за шофиране след употреба на алкохол. Пробата му е отрицателна...

публикувано на 17.05.24 в 10:00

Горя пункт за вторични суровини

Предполагаема причина за възникване на пожара в Дивдядово вчера са огневи работи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е приет минути преди 13:30 часа. Съобщено е за пламъци в пункт за вторични суровини на бул. “Велики Преслав“ в Шумен. Към мястото на произшествието са насочени два противопожарни екипа. Огнеборците заварили да гори купчина,..

публикувано на 17.05.24 в 09:51

Мъж простреля опонент

50-годишен мъж от село Вехтово е задържан в полицейския арест след сбиване в двор на фирма край Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 09:30 часа вчера след конфликт мъжът прострелял в областта на устната 35-годишен мъж с пневматичен пистолет. При опит от служители във фирмата да ги разтърват 50-годишният напръскал част от тях..

публикувано на 17.05.24 в 09:36

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в събота – 18 май. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май в Шумен.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. тази събота. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Нова електронна услуга

Нова електронна услуга за граждани е достъпна на сайта на община Шумен. Дава се възможност потребител да прави справка онлайн за документ, който е подал в деловодството на администрацията.  За целта е необходимо гражданинът да знае входящия номер на документа и датата на издаването му. Информацията, която може да се получи, е за етапа на обработка на..

публикувано на 17.05.24 в 09:03
Шуменски университет

122 студенти на конкурса "Боян Пенев"

Участници от 21 университета идват в Шумен за Националния студентски конкурс „Боян Пенев“. 46-то издание на най-старата литературна надпревара за студенти творци ще бъде официално открито от 13:00 часа в Аулата на Ректората на висшето училище.  След официалната част, по програма са включени четения на участниците. Куратор на конкурса е проф. д-р..

публикувано на 17.05.24 в 08:45

За безопасен абитуриентски бал

Полицията в Шумен е създала организация за осигуряване на реда и пътната безопасност по време на абитуриентските балове на 24 и 25 май. Това съобщават от Областната дирекция на МВР.  Днес е проведена работна среща с кметския екип на Шумен, на която са обсъдени организацията и маршрутите на преминаване на автомобилите. Информацията за часовия..

публикувано на 16.05.24 в 14:43