Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си актьорът Вълчо Камарашев

Снимка: Кирчо Стоичков

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев, съобщават от Съюза на артистите в България. 

Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, е един от любимите актьори на поколения българи. Чувството за хумор и жизнерадостното му излъчване са вдъхновение за всеки, който имаше честта да го познава. 

Изиграл е над 100 роли в театъра, повече от 80 в киното и има близо 200 участия в телевизията. В театъра („В полите на Витоша“, „Хъшове“, „Маскарад“, „Три сестри“, „Майстори“, „Старчето и стрелата“, „Войцек“, „Чудо“ и др.), в телевизионни постановки и сериали („Крадецът на тролейбуси“, „Чичовци“, „Службогонци“, „Призраци“, „Нос“, "Откраднат живот", "Столичани в повече" и др.) и филми ("Черните ангели", "Тримата от запаса", "Зарево над Драва", "Вилна зона", "Осъдени души", "Чичовци", "Записки по българските въстания", "Служебно положение ординарец", "Мера според мера", "Комбина", "Жребият" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във  ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г.

Колегите и приятелите му ще го запомнят като талантлив актьор и прекрасен човек!

Поклон пред паметта му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момичетата от Савата

Концертът на Симфониета Шумен този четвъртък със сигурност може да бъде наречен концертът на момичетата от Савата. В него таланта и емоцията си ще покажат три възпитанички на Средното училище по изкуствата „Сава Доброплодни“. Солистка на музикалното събитие е Мила Белчева, която специално се връща от САЩ. В концерта се включват..

публикувано на 27.06.24 в 08:06

Магическият театър на Бюрхан Керим

Бюрхан Керим е тазгодишният победител в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Русе. Той заедно с Деян Ангелов и Михаил Цанков бяха тримата финалисти в състезанието, с което се почита големия ни режисьор, отишъл си от този свят едва на 47 години. Керим спечели със своята версия на откъс от „Арабската нощ“ на Роланд..

публикувано на 26.06.24 в 08:46

„Да, господин премиер“ за 120-ти път

Кръстьо Лафазанов, Мариан Бачев, Тони Минасян, Елица Костова, Константин Икономов и Николай Стоименов в спектакъла „Да, господин премиер“ са първите, които ще излязат на сцената на комедийния фестивал „Тодор „Колев“, който се открива днес в Шумен.  Режисьор е Борис Панкин. Спектакълът има своето битие в театъра „Адриана Будевска“ в Бургас, в..

публикувано на 25.06.24 в 17:27
Незабравимият Тодор Колев

Шумен става сцена

В продължение на седмица Шумен влиза във фестивалното вълнение на форума за спектакли на името на Тодор Колев, оставил незабравима следа в киното, театъра, телевизията, радиото и музиката. Днес се вдига завесата на Първия комедиен фестивал, носещ неговото име. В различни светове ще потопят зрителите 9-те спектакъла, включени в програмата. Освен..

публикувано на 25.06.24 в 08:10

Премълчаният Иван Грозев

Истинският човек разбира само една свобода и само едно право -  да изпълни дълга си. Недейте дава в ръцете на слепеца факел, казва Шилер, защото той ще подпали къщите на хората. Недейте дава свобода и права-власт на егоистичната човешка личност, за да не ви докара най-големи бедствия и катастрофи. Преди всичко преобразете тази личност и я..

публикувано на 24.06.24 в 17:24

Изкуство от тонове камък

Шуменското плато над града се превръща в територия на талантливи скулптори и фотографи в следващите дни. В понеделник вечерта ще бъде открито второто Национално биенале по скулптура „Шуменско плато“, а съвсем скоро край майсторите с длетата ще започнат да щракат и фотоапарати. Тази година община Шумен като организатор обединява двете културни..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Вдигат театралната завеса

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков са тримата финалисти в предстоящото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“. Той ще се проведе в Русе от днес (18.06.) до 22 юни с подкрепата на община Русе по програма „Култура“. В него участват млади режисьори на възраст до 35 години, които имат концепции за спектакъл..

публикувано на 18.06.24 в 08:24