Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подробности за новия с COVID-19 в Русе

Снимка: Pixabay.com

Тази сутрин по време на брифинга на Националния оперативен щаб беше потвърден 13-ти случаи на заболял от COVID-19 на територията на област Русе. Това е мъж на 41-годишна възраст от село Ясеновец, област Разград.  Няма данни той да е напускал страната и да е пътувал в чужбина.

От неделя мъжът е хоспитализиран в отделението по вътрешни болести към УМБАЛ „Медика – Русе“, а след излизането на положителен резултат от PCR-проба, той е преместен в специализирана структура за лечение и наблюдение на пациенти, болни от COVID-19 в същата болница. Към момента пациентът е в стабилно състояние, не е интубиран и е без фебрилитет.

От 20-ти април мъжът е имал различни оплаквания като отпадналост, втрисане, загуба на апетит и суха кашлица, придружена с болки в гърдите. Потърсил е медицинска помощ в болницата в Разград на 24-ти април. Направен му е бърз тест за коронавирус, който се оказал отрицателен и рентгенова снимка на белия дроб без данни за пневмония. Мъжът отказал хоспитализация. На 26-ти април състоянието му се влошава, като към споменатите симптоми се появява и задух и сам решава да потърси лекарска помощ в Русе. Настанен е в отделението по вътрешни болести на УМБАЛ „Медика – Русе“, където също е направен бърз тест. Той отновоо отново се оказва отрицателен, но от новата рентгенография има данни за пневмония. Към вече познатите симптоми се наблюдава прогресираща отпадналост и температура от 39.5 градуса. Това подтиква медиците от „Медика – Русе“ да вземат проба за PCR-изследване, която се оказва положителна.

Епидемиологичното проучване от Регионалните здравни инспекции в Русе и Разград продължава, като към момента са предприети всички необходими мерки, включително и  дезинфекция. УМБАЛ „Медика – Русе“ продължава да изпълнява ежедневните си дейности по оказване на медицинска помощ на всеки нуждаещ се.

Понастоящем под карантина са 682-ма души, а за други 2875 тя вече е изтекла. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
За здраве и благоденствие на русенци се помоли областният управител Драгомир Драганов

Храмов празник

Денят на Свети Иван Рилски е храмов празник на църквата „Св. Иван Рилски“ в русенското село Малко Враново. Празнична света литургия отслужи отец Янко от Русенската света митрополия. „Ние така дълбоко почитаме този светец и просим неговите свети молитви да ни дава Бог мир, здраве, благоденствие и благополучие на всички“, каза свещеникът...

публикувано на 19.10.24 в 15:21
проф. д-р Кирил Панайотов

Проф. Панайотов – лекар на годината

Българският лекарски съюз удостои проф. д-р Кирил Панайотов, с приза „Лекар на годината 2024“ за издигане авторитета на съсловната организация. През четирите мандата като зам.-председател и трите мандата като член на УС на БЛС-Русе управителят на Лечебни заведения „МЕДИКА“ винаги е работил за подобряване на качеството на здравеопазването в..

публикувано на 19.10.24 в 13:17
Иван Иванов – Йоаний

Йоаний с безплатен майсторски клас

Майсторски клас по рисуване и дизайн ще води един от най-талантливите русенски художници Иван Иванов – Йоаний. Предвижда се курсовете да започнат в Деня на народните будители – 1 ноември. Те ще са безплатни за участниците, които ще бъдат разделени в три възрастови групи – до 14-годишна възраст, от 14 до 18 години и над 18-годишна възраст. За..

публикувано на 19.10.24 в 12:37

Ремонт на алеите

Започна текущият ремонт на алеите в Парка на младежта в Русе, информират от общината. Основните дейности включват фрезоване на асфалтовата настилка, полагане на нов асфалт, подмяна на пътни ивици и градински бордюри, както и възстановяване на маркировката на велосипедната алея. Ще бъдат отстранени и локални пропадания по настилката. Кметът..

публикувано на 18.10.24 в 12:03

Сдружение на 20 години

20 години от създаването си отпразнува Сдружение „Дете и пространство“ в Русе, съобщиха от общинската администрация.  Юбилейният концерт под надслов „Щастливи срещи” се състоя в зала „Филхармония” и в него участваха деца и младежи, включени в шестте социални услуги на сдружението.  Кулминацията на събитието беше изпълнението на песента „Заедно“, в която..

публикувано на 18.10.24 в 11:38

Пожар в бивше училище

Пожар горя в сградата на бившето училище в Червена вода, съобщи за БТА директорът на Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Светослав Войчев. Говорителят на Областната дирекция на МВР в дунавския град Даниела Малчева уточни, че сигналът подаден в 7:45 ч. Изгорял е покривът на сградата.  На място са..

публикувано на 18.10.24 в 10:59

Вдигат мост над езерото

Започна изграждането на нов дървен пешеходен мост на езерото в Лесопарк „Липник“, съобщиха от общинския пресцентър.  Съоръжението ще представлява дървена конструкция с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделена на три основни елемента. То е изработено в Австрия и ще бъде сглобено на асфалтова площадка в парка. Предната част на моста ще бъде..

публикувано на 16.10.24 в 13:43