Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на радиото и телевизията

Снимка: Ани Лозева

7  май се отбелязва като Ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две институции. За първи път е отбелязан през 1945 г. като Ден на радиото. От 1968 г. се чества като Ден на радиото и телевизията.

7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните. От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга думите "Хайнрих Херц", които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска.

Така името на Хайнрих Херц въвежда безжичното предаване на съобщения на разстояние. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Попов да се сочи за откривател на радиото. През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера "Надежда" започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, "която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България". Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Поради извършване на ремонтни дейности, временни прекъсвания на електрозахранването днес са възможни в: Разград О т 09:00 ч. до 17:00  в района на: гр. Лозница, ТП 9; ул. "Яне Сандански"; ул. "Гео Милев"; ул. "Елин Пелин"; ул. "Йордан Йовков"; ПС "Каменна чешма"; ПС ВИК Лозница; Хлебозавод Лозница. Временни смущения в..

публикувано на 03.06.24 в 07:26

Горещ понеделник

Днес ще преобладава слънчево време, по-късно през деня ще има временни увеличения на облачността и главно във вътрешността на района следобед както и в часовете преди полунощ се очаква краткотраен дъжд с гръмотевици.  Ще бъде почти тихо, следобед със слаб до умерен вятър от юг и югоизток.  Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 30° до..

публикувано на 03.06.24 в 06:47

Седмична прогноза

В първия ден от новата седмица преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Лудогорието и по поречието на Дунав, ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици.  Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а..

публикувано на 02.06.24 в 16:10

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията си, а за останалите има фейс арт ателие и други забавления. Заниманията ще продължат, докато има..

публикувано на 02.06.24 в 15:32

Изящни танци показаха близо 750 деца

Международният фестивал „Танцуваща река“ се проведе за 17-ти път в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Във форума се включиха близо 750 деца от 4 до 20-годишна възраст от България и Румъния.  Събитието се организира от Общинския младежки дом, Сдружение „Импулс“ и Община Русе. Фестивалът включва стиловете съвременни танци, джаз танц и..

публикувано на 02.06.24 в 15:12

Мълния прекъсна тролейбусната мрежа

Мълния прекъсна електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе. Това е станало късно снощи след гръмотевична буря. Засегната е контактната мрежа на тройлейбусния транспорт в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“.  Екипи на "Общинския транспорт" и Общинското предприятие „Комунални дейности“ са реагирали..

публикувано на 02.06.24 в 14:11

Шуменци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад„Кристал“ Шуменотбеляза2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г., когато на лобното място на революционера, се събират негови четници и други граждани в знак на..

публикувано на 02.06.24 в 12:44