Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Шумен е пред водна криза

| обновено на 18.06.20 в 13:08
Язовир "Тича"
Снимка: Боян Ганчев, Фейсбук

Омбудсманът Диана Ковачева алармира отговорните институции, че Шумен е изправен пред водна криза. Тя изпрати препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и областния управител на Шумен и председател на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Шумен“ проф. Стефан Желев. Повод за това са десетки жалби на граждани от града и региона, включително от обществения посредник на Шумен Иван Капралов, в които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването.

„Към настоящия момент ВиК услугата, предоставяна от дружеството в Шумен, е най-скъпата сред всички останали в страната - 3,54 лв. с ДДС, в същото време качеството на доставяната вода е крайно незадоволително. Още по-притеснителна е и възможността да се стигне до въвеждане на режимно водоподаване, заради силно намаляване обема на основния водоизточник – язовир „Тича“, пише омбудсманът Диана Ковачева.

„Смущаващи са и данните от Доклада за извършена извънредна проверка на ВиК сектора, която беше възложена на Комисия за енергийно и водно регулиране от Върховна административна прокуратура, според които общите загуби на вода във водоснабдителните системи по отчет за миналата година за „ВиК-Шумен“ са над 82 %.  ВиК операторът не е изпълнил 17 от общо 30 показатели за качество в бизнес плана за 2019 г.“, изтъква още Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че до реализирането на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, чиито срок ще приключи едва през 2024 г., гражданите на Шумен и региона ще бъдат поставени в тежката ситуация да оцеляват в условията на водна криза.

Диана Ковачева е категорична, че е необходимо спешно да се предприемат конкретни мерки за недопускане на задълбочаване на водната криза в Шумен и региона.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свещени артефакти оживяват

Интерактивен спектакъл „Мистерията на гетите“ ще бъде показан тази вечер край световноизвестната Тракийска царска гробница до исперихското село Свещари.  Събитието е част от програмата на фестивала „Тракийски мистерии“, организиран от Академия Орфика. Постановката в столицата на гетите ще разкаже на зрителите за света на древното тракийско племе. В..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

Конни надбягвания и народни борби

Конни надбягвания и народни борби ще има днес в село Трем, община Хитрино. Съборът започва от 10:00 ч. За победителите е осигурен и награден фонд. Съборът се организира вече няколко десетилетия, като интересът както от страна на участници, така и зрители е огромен. Турнир по мазни борби в памет на легендарния борец Коджа Юсуф предстои в неделя в..

публикувано на 24.08.24 в 09:54

Вдигат наемите на Арена Шумен

По-високи цени за външни събития, организирани в „Арена Шумен“, искат стопаните на залата от Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“.  4 320 лева е предложената нова цена за наем, който включва подреждането на допълнителни столове по терена. Сумата е за 12 часа. Увеличението е със 720 лв.  3 600 лева е исканият нов наем на ден, ако ще бъдат..

публикувано на 23.08.24 в 16:44
Архив

1000 лева глоба за хулиганство

60 часа безвъзмезден труд в полза на обществото и забрана за посещение на спортни събития в страната и чужбина за срок от 2 години е наложил Районният съд- Нови пазар на 42-годишен мъж от града за спортно хулиганство. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По време на футболна среща на 1 май, която се играла на стадиона в село..

публикувано на 23.08.24 в 12:01

Пиян шофьор на ранина

При отработване на пътно-транспортно произшествие с материални щети е установен водач, който шофирал след употреба на алкохол. Инцидентът е около 07:20 часа вчера. 40-годишен шофьор от Велики Преслав, който бил зад волана на лек автомобил Шкода „Фабия“, се движил край града. Ударил лек автомобил ВАЗ „2105“ с варненска регистрация и Фолксваген..

публикувано на 23.08.24 в 11:17

Подновяват пешеходни пътеки

Започна подновяването на пешеходните пътеки пред учебните заведения в Шумен, видя репортер на Радио Шумен. Днес по обяд екип на общинското предприятие "Строителство и благоустройство" освежаваше маркировката пред Началното училище "Илия Р. Блъсков" в центъра на г рада.  Работниците вече бяха подновили със специална маркировъ чна боя..

публикувано на 22.08.24 в 15:41

Преструктурирането на Дома в Черни връх е в ход

В четири защитени жилища и един център ще бъдат преместени настанените в Дома за възрастни хора с психични разстройства в смядовското село Черни връх. Според плана за действие за прилагане на Националната стратегия за дългосрочни грижи в периода 2022-2027, съществуващите в момента специализирани институции за хора с психични..

публикувано на 21.08.24 в 17:03