Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за скаутите отново на съд

Административен съд - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Нищожно ли е решението на Общинския съвет в Шумен, който през януари гласува Скаутски клуб „Мадарски конник“ да бъде финансиран с 30 000 лв.? На този въпрос ще отговори Административният съд в Шумен. Делото е по сигнал на общинския кмет Любомир Христов, който не е съгласен с решението на общинските съветници.

Докладната записка, предлагаща общинско финансиране на част от дейностите на клуба през 2020 г., бе изготвена от общинския съветник Добромир Драев. Той е бивш ръководител на шуменските скаути, оглавявал е и националната организация. Докладната му засяга бюджета на Община Шумен, но през януари тя бе разгледана като „самостоятелно решение“. „На практика Общинският съвет е решил, че може да приема публични разходи просто ей така“, обяви пред Административния съд в Шумен адвокат Валентина Велева. Тя защитава позицията на кмета Любомир Христов.

„Това не е решение, което е част от бюджета на Община Шумен. Всички разходи, които прави Общината, могат да бъдат само част от общинския бюджет. През една точка е приет и бюджетът на Община Шумен. Ако общинските съветници бяха решили да направят такъв разход, то по съответната процедура трябваше да го въведат в бюджета. Там има специално перо за младежки дейности, но те се финансират по определен ред. Няма как. Всички знаете, че разходи, които не са част от бюджета, не могат да бъдат правени“, добави адвокат Велева.

„Решението на Общинския съвет е изрядно и е направено от орган, който има право да променя бюджета на Община Шумен. Не са допуснати нарушения, а решението е взето с мнозинство“, настоя адвокат Сашка Борисова, защитаваща интереса на Общинския съвет в Шумен.

"Финансирането на скаутския клуб трябва да бъде изпълнено, защото решението, взето от общинските съветници в началото на годината, е влязло в сила“, обяви пред съда адвокат Йоана Станчева, защитаваща клуб „Мадарски конник“.

Юристът Валентина Велева не се съгласи с аргументите на колегите си. „Те през цялото време се позоваваха на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който регламентира компетенциите на Общинския съвет да приема и изменя бюджета. Точно това е тезата на кмета на Община Шумен. Да, разбира се, че вие изменяте и променяте бюджета, но този разход не е в бюджета, господа общински съветници. Става въпрос за липса на компетенции“, обясни адвокат Велева.

„Делото е абсурдно“, каза пред сградата на Административния съд в Шумен общинският съветник Венцислав Венков. „Кметът съди своя Общински съвет за решение, което е част от общата война, която води кметът Любомир Христов срещу Добромир Драев. Лошото е, че това се случва на гърба на децата. Сигурно има неясноти или непълноти в отчетите на скаутите, но с добро желание двете страни биха стигнали до общо решение. Вместо да спорим за 18, 20 или 30 000 лв., смятам че може да се финансира този национален скаутски клуб, в който има и чуждестранни участници. Тези хора влизат в града, харчат пари тук, това е част от нашата стратегия за туризма. Вместо това, ние се съдим“, обясни Венков.

„Не разбирам нито от политика, нито от съдебни дела. Ние сме тук да защитим децата. В клуба членуват 70 деца. Издържаме се единствено от минималния членски внос, който плащат родителите. Смятам, че всяка Община трябва да се грижи за своите граждани и най-вече за децата“, каза Женя Младенова, председател на Скаутски клуб „Мадарски конник“.

Шуменските скаути са без общинско финансиране вече втора година. През 2019 г. Общинският съвет гласува 14 000 лв. за дейности на организацията, които не бяха преведени заради липса на отчетност, свързваща всяка фактура с конкретна дейност. Ще отидат ли по сметките на Скаутски клуб „Мадарски конник“ гласуваните през януари 30 000 лв. от Общинския съвет в Шумен, това ще реши съдия Росица Цветкова в законоустановения срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 села на воден режим в Шуменско

Режим на водата е въведен в населени места от Шуменска област заради намаления дебит на водоизточниците. Това съобщават от ВиК дружеството.  В 3 каолиновски села – Климент, Тъкач и Наум и 4 села от община Венец – Изгрев, Осеновец, Буйновица и Венец, вода ще има през ден на четна дата. В Община Шумен е въведено режимно водоподаване в 4..

публикувано на 05.07.24 в 10:12

Шуменски хористи в Рим

Шуменският смесен хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников-1856“ пристигна в Рим за участие в Международния фестивал „Ние пеем“, който ще продължи до 7 юли. Диригент на хора е проф. д-р Николай Андриянов, а корепетитор - Ваня Джамбазова.  Във фестивала участват и хорови формации от Унгария, Румъния, Португалия, Полша, Латвия и Италия. Всички те ще..

публикувано на 05.07.24 в 08:46

Награди за смели сърца

Директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен старши комисар Георги Гендов е награден от вътрешния министър Калин Стоянов с почетен знак I степен за високи професионални резултати, инициативност и професионализъм. С   обявяване на благодарност и парична награда са отличени гл. инспектор Цветан Йорданов от сектор „Противодействие на икономическата..

публикувано на 05.07.24 в 08:14

Проблеми в Новата поликлиника

Актуализиране на цените в микробиологичната лаборатория на ДКЦ-1 (Новата поликлиника) в Шумен и нова техника, поиска д-р Йорданка Йорданова. Това стана по време на работна среща на здравната комисия към Общинския съвет с представители на медицинското общинско заведение. „По време на пандемията от Covid-19 ние бяхме единствената лаборатория в Шумен без..

публикувано на 04.07.24 в 18:07

Спортни битки за празника

Служители на Областната дирекция на МВР - Шумен отбелязаха 145-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник 5 юли със спортни състезания. Турнир по футбол, теглене на въже, тенис на маса и турнир по стрелба са инициативите, организирани във връзка с празника.  Изключително оспорвани бяха футболните..

публикувано на 04.07.24 в 14:19

Проф. Добрев: Държавността ерозира

Проф. Добромир Добрев от днес не е областен управител на Шуменска област. Новината дойде от Министерския съвет снощи, а днес проф. Добрев благодари на екипа, с който е работил. „За себе си мога да кажа, че се отнесох сериозно към работата и съм доволен. Специални благодарности искам да изкажа на хората, които имаха доверие в мен и ме оставиха..

публикувано на 04.07.24 в 13:40

Закана за убийство

44-годишен мъж от село Осеновец бил задържан за закана за убийство към 40-годишна жена, с която живее на семейни начала.  Сигналът бил приет малко след 19:30 часа в дежурната част на областната дирекция. Изпратеният на място екип установил мъжа и го задържал в полицейския арест в Шумен.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 04.07.24 в 11:46