Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия за Светите Доростолски мъченици

Отец Петър - Гарена
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра бе отслужена литургия от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с Русенския митрополит Наум, с градското духовенство, клирици от Доростолска епархия и духовници от страната и чужбина.

На днешния ден Българската православна църква отбелязва Събор на Светите Доростолски мъченици. По традиция  той се провежда в третата седмица след Петдесетница.

Това е най-новия православен празник, започнал историята си от Силистра през 2016 г., за да не бъдат забравени  21 християнски мъченици от 4 век след Христа, които Силистра е дала на християнския свят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово спиране на тока

Ето къде ще има спирания на тока заради профилактика и ремонтни дейности: Област Разград От 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на селата Острово, Липник, Киченица, Просторно, Топчии , Дянково и Побит камък. По същото време ток няма да има и в местността „Стражецки лозя“ в Разград. За времето от..

публикувано на 02.10.24 в 07:04

Слънчево и по-топло време

Днес времето ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток.  Максималните температури ще са между 18° и 23°, за Шумен около 21 - 22°. 

публикувано на 02.10.24 в 05:47

Ден на възрастните хора

С музика и настроение шуменци отбелязаха Международния ден на възрастните хора. Празнично посрещане бяха подготвили пенсионерите от клуб №16 „Вкусът на живота“. С пожелания за здраве и дълголетие им гостува заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова изненада присъстващите. Специално за Деня на възрастните хора..

публикувано на 01.10.24 в 16:17

Старт на Детското полицейско управление

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира днес в област Шумен. Начало на проекта беше даден в СУ „Трайко Симеонов“. Директорът на училището Галина Сакарова и началникът на РУ - Шумен гл. инсп. Илиян Николов подписаха споразумение и декларация за съвместни дейности, след което доброволците от Детското полицейско управление положиха..

публикувано на 01.10.24 в 15:42

С почит към миналото

С тържествена церемония на паметника на цар Борис III днес бяха отбелязани 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Организатори на събитието бяха община Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“. На почетен караул пред паметника бяха ученици от гимназията. С признателност към великото дело на нашите предци, венци и цветя поднесоха..

публикувано на 01.10.24 в 15:18

Безплатни медицински прегледи

4 скринингови кампании за населението на област Шумен започват от днес - 1 октомври, съобщиха от РЗИ. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването.  За профилактичен преглед могат да се запишат и хора, които не са здравноосигурени. Прегледите са насочени към основните хронични болести и ще бъдат извършвани от..

публикувано на 01.10.24 в 14:45

Промени в движението около ДКЦ-1

Нова постоянна организация на движение е въведена в района на паркинга на ДКЦ-1 (новата поликлиника) на ул. „Цар Освободител“, съобщават от община Шумен. Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране.  Това е решение на Комисията по..

публикувано на 01.10.24 в 12:15