Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молитви за здраве и дъжд

4
Снимка: Община Разград

Водосвет за празника на Света Марина беше отслужен днес пред параклиса край село Пороище, който носи името на светицата.

Службата беше водена от отец Дмитрий Терзи. По молба на местните хора той добави и молитва за дъжд, тъй като липсата на валежи е понижила значително нивото на водата в аязмото, а рекичката, която води към него, на места е пресъхнала.

Смята се, че на това място е имало тракийско светилище, а водата от аязмото е лековита, най-вече за очни заболявания.

В навечерието на празника служители на Община Разград разчистиха пътеката, която е единственият подход от селото към аязмото и параклиса.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технологии от бъдещето

През новата учебна година в Основното училище “Васил Левски” в Разград ще бъде реализирана иновативна програма „Технологии и умения за бъдещето“ като част от глобалния проект на технологичния гигант Intel® - “Умения за иновации”, съобщиха от учебното заведение. Целта е създаването на нов учебен предмет, в който знанията се превръщат в умения,..

публикувано на 18.09.24 в 08:54

Разград с празнични изяви

С редица инициативи в Разград ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България - 22 септември, съобщиха от общинската администрация.  Празничната програма започва днес с подреждане на изложба в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“. Тя включва издания от фонд „Редки и ценни“, някои от които от времето на историческите събития отпреди..

публикувано на 18.09.24 в 08:47

Купуват модерен мамограф

10 докладни записки включва дневният ред на Общинския съвет на сесията в Разград на 24 септември.  Съветниците ще обсъдят следващия вторник докладна за даване на съгласие на „ДКЦ I-Разград“ за закупуване със собствени средства на директно дигитална мамографска система на стойност около 200 000 лева. Настоящият мамограф е закупен преди 18 години и..

публикувано на 18.09.24 в 08:28

Консултации за СИК

71 общо са утвърдените избирателни секции в община Разград, съобщиха от общинската администрация. Това включва секции в разградската болница и Районна та служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.  Консултациите за назначаване на съставите на секционните..

публикувано на 17.09.24 в 11:36

Обновяват градинки и площадки

Договори за 8 проекта за изграждане на нови зони за игра и отдих подписа кметът на община Разград Добрин Добрев. Проектите ще се изпълняват в 7 села от общината и ще бъдат финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.  Проектите предвиждат дейности, свързани с почистване на замърсени терени, озеленяване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:07

3 кубика боклук

Над 3 кубика отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, мокри кърпички, чашки от кафе и други, събраха служители на Община Разград в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. Служителите, част от които се включиха с децата си, почистиха днес кръстовището на улиците „Перистър” и „Кресна” в посока бившата Жандармерия. Намерени бяха и над 10..

публикувано на 14.09.24 в 14:42

Награда за Моника

Шестокласничката Моника Колева от Разград е отличена в националния конкурс „С очите си видях бедата“. Рисунката, с която момичето участва в областния етап и бе изпратена в София, спечели второ място в конкуренция с творби от цяла България. Това съобщават от разградската полиция. Днес Моника получи наградите си от Регионалната дирекция "Пожарна..

публикувано на 13.09.24 в 12:00