Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вила „Липник" – изолатор при COVID-19

„В готовност сме да отреагираме незабавно  при задълбочаване на кризата с COVID-19“. Това заяви на брифинг в Общината областният управител на Русе Галин Григоров. От началото на пандемията общият брой на диагностицираните с коронавирус в областта достигна 188 души, като от тях активни са 126. На болнично лечение в Русе за момента са 41 души, както и други осем с COVID-19 от областите Разград, Силистра и Търговище. За пореден път Григоров отправи призив към всички жители и гости на областта да спазват правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина. Днес областният управител на Русенска област отново ще се срещне с директорите на лечебни заведения от региона, както и с Регионалната здравна инспекция и Регионалната здравноосигурителна каса.

От ръководството на Община Русе заявиха, че се предприемат мерки за овладяване на ситуацията в дома за стари хора. Част от обитателите, които са заразени с COVID-19, но са безсимптомни, ще  бъдат изолирани на четвъртия етаж на социалното заведение. За момента капацитетът там е 60 души. Обитатели на социалното заведение ще могат да бъдат изолирани и в определен за целта хостел, който се намира в лесопарк „Липник“.

От областната управа в Крайдунавския град припомнят, че по-рано през деня бяха обявени нови 26 случая на COVID-19 при обитатели от дома за стари хора „Възраждане“ в Русе. 21 от тях, които са без оплаквания, вече са настанени в общинска вила „Липник“ в село Николово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурен рекорд в Русе

Рекордно висока температура измериха днес в Русе. Термометрите в дунавския град отчетоха 36,7 градуса по Целзий До момента най-топло в Русе е било през 1987 година, когато градусите са били 36,6. Горещата вълна ще продължи и през следващата седмица, в някои райони температурите ще достигнат 40 градуса.

публикувано на 09.06.24 в 19:49

В Русенско ниска активност и 36,7°C

С ниска избирателна активност и без нарушения преминава изборният ден в Русенско. В града обаче беше отчетена рекордна температура на въздуха от 36,7 градуса. Вяло, но и без нарушения тече изборният ден в Русенска област. Преди обед активността на гражданите беше малко над 8%, като най-стриктни към задължението си да гласуват и на тези..

публикувано на 09.06.24 в 17:15

Блокирала машина

До момента само в една секция на територията на Русенска община има проблем с устройството за електронно гласуване. Това съобщиха от областната администрация. На втория избирател, който е използвал устройството, електронната бюлетина е заседнала и не е могла да бъде извадена от устройството.  В момента се изчаква техник, който или ще отстрани..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Първи пред урната

Изборният ден в Русенска област започна във всички осем общини, съобщиха от областната администрация. Първите избиратели гласуваха минути след 7:00 часа. Близо 3000 души участват като членове на секционните комисии в региона, като са за община Русе те са над 1800.  Броят на секциите в областта е 337, а в 289 от тях ще може да се гласува машинно...

публикувано на 09.06.24 в 07:47
Снимката е илюстративна.

"Синият Дунав" се завръща

Директният бърз влак Русе – София, по-известен като „Синият Дунав“, да бъде възстановен възможно най-скоро настоява областният управител на Русенска област Драгомир Драганов. Искането му е в резултат на многобройни запитвания от жителите на региона.  Към момента такава директна линия няма. Очакванията са още през това лято русенци да могат да..

публикувано на 06.06.24 в 08:47

Шофьор се удави в Дунав

Тялото на украински шофьор на камион е било открито във водите на река Дунав в района на Тутракан. По данни на полицията става дума за инцидент. Сигналът за злополуката е подаден на 1 юни, когато трима украински шофьори, които изчаквали реда си за преминат границата при Дунав мост, решили да се разхладят, като поплуват във водите на..

публикувано на 05.06.24 в 13:59

Нова кухня за деца

Обновена кухня и стая за игротерапия откриха в Дневния център за деца със специални нужди „Милосърдие“ към „Каритас“ Русе. Средствата за кухнята са от дарения и благодарение на усилията на „Каритас“ Русе да предоставя качествени и разнообразни дейности в подкрепа на децата със специални нужди.  Малчуганите подготвиха баница и сладкиш с вишни за..

публикувано на 05.06.24 в 08:20