Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриват още тайни на Преслав

Атрактивна идейна реконструкция на наземно жилище от ранния следстоличен период на Преслав направиха археолозите от БАН д-р Мария Манолова и д-р Петър Димитров. Проучвателите работиха в северната част на дворцовия център където сега могат да се видят  интересни възстановки на наземно жилище и на полувкопаното, открито три години по-рано. И двете жилища са от ранния следстоличен период от края на X и началото на XI в., поясни д-р Мария Манолова.

Посетителите на стария град, които влизат от северната страна, виждат непосредствено до пътя, покривни конструкции от керемиди, изградени на повърхността на средновековния археологическия пласт, който се намира на два метра под краката на туристите. Експонираните покриви и пещ до тях, са от оригинални материали, намерени при разкопките. Те са първите и единствена засега, възстановени на преславските старини, по този привлекателен за посетителите начин.

На същия терен бяха открити и каменни зидове с дебелина от 1.5 м, които очертават монументална сграда от столичния период. Така на един терен от 100 квадрата проучвателите  показват едновременно архитектурни останки от Златния век и жилища, обитавани 200 години по-късно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекордно ниска избирателна активност

Изборният ден в Шуменска област приключи, съобщиха от Районната избирателна комисия. Рекордно ниска е избирателната активност. За Европейски парламент вота си са дали 29.54% от имащите право на глас, а за Народно събрание - 27.27% гласоподаватели. Избори за Европейски парламент: Община Шумен - 26.39% Община Венец - 37.29% Община Велики..

публикувано на 09.06.24 в 21:42
Даниел Койнов - Архив

Шуменец лидер на информатиците

Шуменецът Даниел Койнов е лидер на българския национален отбор по информатика, старша възраст, който ще представи страната ни на Международната олимпиада по информатика в Египет през септември. Това е най-голямото състезание по информатика в света. Повече от 20 години шуменец не е бил начело на старшия национален отбор на България – от времето..

публикувано на 09.06.24 в 18:40

Слаб интерес към вота в Шумен

В Шуменска област избирателната активност към 16:00 ч. е 19,66% за Европейски парламент и 18,10 на сто за Народно събрание.  За сравнение, избирателната активност в Шуменска област на изборите за Народно събрание през април 2023 г. към 16:00 ч. е била 23.92%., а за Европейски парламент през 2019 г. са гласували 27 на сто от хората с право на глас...

публикувано на 09.06.24 в 17:08

Мериха разстоянието на плакат до секция

Членове на РИК Шумен мериха днес разстоянието от секционна избирателна комисия във Велики Преслав до разположени в близост до нея агитационни материали.  Жител на старата столица подал сигнал за нерегламентирана агитация в полза на определена политическа сила, защото агитационните им материали били прекалено близо до мястото за гласуване.  Двама..

публикувано на 09.06.24 в 16:52

Трета секция на хартия

Трета секция в Шумен е минала на гласуване само с хартиени бюлетини. Това става ясно от решение на РИК Шумен.  Машината за гласуване в секция №90 показала дефект. Пристигналият на място техник е установил, че USB–то не работи. За проблема е изпратено писмо до Централната избирателна комисия. Тъй като той не може да бъде отстранен, гласуването до..

публикувано на 09.06.24 в 16:36

Мъж на коктейл от наркотици

20-годишен мъж е установен да шофира след употреба на наркотични вещества, съобщават от шуменската полиция. Около 12:20 часа мобилен екип, който работил по осигуряване на реда по време на изборите, спрял за проверка водач на лек автомобил "Сеат Леон" с варненска регистрация, който се движил по пътя от Стоян Михайловски в посока Нови пазар. Зад..

публикувано на 09.06.24 в 15:31

В Шумен не бързат да гласуват

Избирателната активност на територията на община Шумен към 11:00 ч. е съответно 7,92 % за Европейски парламент и 7,73 % за Народно събрание. Това съобщиха от общинската администрация.  Правото си на глас за Европейски парламент са упражнили 6299 избиратели от общо 79534, а за Народно събрание 6612 от общо 85563, включени в избирателните..

публикувано на 09.06.24 в 11:24