Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха блокадата на ГКПП Силистра

4
ГКПП Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Кметска заповед промени сценария за провеждането на 30-часова блокада на Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра. Лично кметът д-р Юлиян Найденов се появи на мястото на протеста, но отказа да направи изявление пред медиите.

Според заповедта е разрешено провеждането на протест четири часа днес и четири часа утре. Основните мотиви в заповедта са, че се нарушават правата на български и чужди граждани, които искат да минат българо-румънската граница и се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред и  сигурност.

Поредна среща на граничния пункт Силистра-Кълъраш си дадоха трийсетина души, готови да останат цялата нощ, изразявайки недоволството си, че проблемът с ТИР-овете не намира решение вече близо пет години.

Последният протест в Силистра бе на 27 октомври. Два дни по-късно междуведомствена българо-румънска комисия трябваше да реши дали да бъде пуснат в действие Фериботният комплекс край Айдемир, за да се изведе трафикът от тежкотоварни камиони извън Силистра. По информация от областна администрация комисията е дала зелена светлина. На дневен ред е Пристанищна инфраструктура да подготви конкурс за участието на български превозвач, според изискванията на съществуващата международна спогодба. Докато това стане, Фериботният комплекс би трябвало да започне да функционира, като транспортът  през реката ще се осъществява само от румънската фирма, дала заявка за това. Конкретни срокове обаче няма, тъй като все още няма протокол от срещата, на база на който да бъдат разписани административно указанията.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Канабис в отводнителен канал

39-годишен е задържан за престъпления, свързани с наркотици, при акция на полицията в Тутракан. На 4 октомври около 10:25 часа мъжът с лек автомобил „Хонда“ бил спрян за полицейска проверка по ул. „Симеон Папазов“ в града. Последвал тест с техническо средство, който отчел употреба на канабис от водача на моторното превозно средство. Същия ден..

публикувано на 07.10.24 в 13:33

Незагасена цигара подпали слама

Незагасена цигари подпали рула слама в стопански двор вчера. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера следобед в село Стефан Караджа. Неизгасена цигара станала причина за пожара, при който изгорели 6 рула слама.  Други 10 са спасени след намесата на огнеборците.

публикувано на 04.10.24 в 09:18
Община Тутракан

Финансова подкрепа за таланти

Родителите и настойниците на талантливи деца в Тутракан могат да подадат искания за предоставяне на финансова закрила до 22 октомври. Документите трябва да бъдат адресирани до кмета на община Тутракан и да включват копие от удостоверения за класиране на I, II и III място в олимпиади, състезания и конкурси, които доказват постиженията на детето...

публикувано на 04.10.24 в 08:35

10 години студио "Артистик“

Литературна среща „Нашата есен“ организира днес от 10:00 ч. фондация „Съпричастие“. Срещата ще се проведе във филиала на силистренската Регионална библиотека „Партений Павлович“. А от 19:00 ч. довечера в Драматичния театър в Силистра е премиерата на спектакъла „Ничия земя“. С нея ще бъдат отбелязани 10 години от създаването на театралното студио..

публикувано на 04.10.24 в 08:29
Община Главиница

Главиница в обектива

Кампания за събиране на фотографии, заснети преди 1995 г. обяви силистренската община Главиница. Снимките могат да показват както улици, сгради и места в град Главиница, така и различни обичаи, трудови процеси, строежи и други обекти, свързани с публичния живот на населеното място, съобщи кметът Неждет Джевдет в публикация във Фейсбук.  Събраните..

публикувано на 03.10.24 в 09:04

Нова рампа в село Сокол

С важна придобивка се сдобиха хората в неравностойно положение в село Сокол, Силистренско – нова рампа за достъп до културните институции.  Съоръжението, което беше изградено със съдействието на общинската служба по благоустройство, ще даде възможност на хората с ограничена мобилност да участват пълноценно в празниците и събитията, организирани в..

публикувано на 02.10.24 в 09:07

С почит към миналото

С тържествена церемония на паметника на цар Борис III днес бяха отбелязани 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Организатори на събитието бяха община Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“. На почетен караул пред паметника бяха ученици от гимназията. С признателност към великото дело на нашите предци, венци и цветя поднесоха..

публикувано на 01.10.24 в 15:18