Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин с най-кичестата сурвачка

Снимка: Личен архив

Шестгодишният Мартин Тодоров от ценовското село Караманово спечели първо място в национален конкурс за сурвакници. Проявата традиционно се организира от Народно читалище „Развитие“ във Велики Преслав. Изработеният от момчето коледен символ успя да събере близо 900 харесвания  в онлайн гласуването.

„В конкурса се включиха 106 участници от цялата страна. За първи път бяха представени и сурвакници от българи, живеещи в чужбина. От читалището в Караманово са участвали с четири сурвачки. Независимо че е само на шест години, Мартин не пропуска нито една изява на читалището в родното си село. Бъдещият първокласник отсега заявява, че и като порасне ще продължи да се занимава с историята на родния край.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първенец в дебати на немски

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език „Jugend debattiert Europa” в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави. Това съобщават от Българското посолство в Германия. В последния кръг нашият сънародник се наложи в..

публикувано на 30.09.24 в 15:37

Културен чек за зрелостниците

Инициативата „Културен чек“ за учениците от 12-и клас продължава и през тази година в Русе. От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по техен избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института: Държавната опера, ДТ „Сава Огнянов“ и Кукления театър. Културният чек няма да е валиден само за премиерни и..

публикувано на 30.09.24 в 14:22

Русенски полицаи с отличия

Трима русенски полицаи бяха наградени от областния управител на Русенска област Драгомир Драганов. Те са младши автоконтрольори в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР .  Кристина Игнатова, Татяна Чобанова и Красимир Кънев получиха почетни грамоти за отличното представяне в 30-ия Национален конкурс „Пътен полицай на годината“,..

публикувано на 30.09.24 в 13:51

50 лева за хвърлен фас

Значително по-строги санкции за нарушителите, които замърсяват градската среда, подготвя община Русе. Глобите за хвърлени фасове или опаковки ще бъдат увеличени десетократно, като досегашната санкция не е променяна в продължение на десет години. От 2 лева глобата за хвърляне на фас или боклук на улицата ще нарасне на 50 лева.  „Решихме, че тази..

публикувано на 30.09.24 в 11:39

Две села без ток след бурята

Няма населени места без вода или телекомуникации в Русенско след проливните дъждове през последните 24 часа.  По данни на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление на кризи, е имало спиране на тока в редица селища. Най-засегнати са били Ценово, Белцов и Джулюница. Там е имало многократно прекъсване на електрозахранването за период..

публикувано на 30.09.24 в 10:12

Тръгва влакът Русе - София

От 1 октомври тръгва директен бърз влак между Русе и София с новодоставените германски вагони, съобщават от БДЖ.  От централната гара в Русе композицията ще тръгва в 06.17 часа и ще пристига в София-Север в 12.15 часа. На връщане влакът ще потегли в 14.35 от централна гара София и ще пристига в Русе в 21.53 часа, без прекачване.  Досега нямаше..

публикувано на 30.09.24 в 09:36

Парад на животните

Повече от 60 животни и техните стопани се включиха в инициатива, организирана от общинската фондация „Русе – град на свободния дух". Паркът на младежта се превърна в сцена на Парада на домашните любимци.  Парадът беше разделен на три основни зони - "Котки","Кучета" и "Екзоти" и всяка от тях привлече вниманието на посетителите по свой уникален начин...

публикувано на 30.09.24 в 09:16