Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в музиката

Снимка: Личен архив: Венета Нейнска

В продължение на 61 години Клара Шуман е позната на музикалния свят като пианистка с необикновен талант и ярки артистични възможности. Междувременно, обаче, тя е композитор, преподавател, майка на осем деца, кумир на много от интелектуалците на 19 в. и не на последно място - муза, пазител и съпруга на прочутия музикант Роберт Шуман. На нейното творчество и на творчеството на друга жена-композитор Сесил Шаминад е посветен концертът на Симфониета – Шумен.

Събитието, което ще представи най-прочутите произведения на двете дами от епохата на Романтизма, има амбицията да разкаже за тяхната дарба, която не е достатъчно оценена и досега. Солист на концерта е пианистката Венета Нейнска - с много награди от престижни конкурси и вдъхновител на проектите, които популяризират класическата музика сред децата в т.нар. „Концерти на възглавници“ и за възрастните – „Концерти „Мотив“.


Събитието „Жените в музиката“ на Симфониета – Шумен започва от 19 ч. тази вечер. В програмата му са включени творби, композирани само от жени. Това са Концертът за пиано и оркестър на Клара Шуман и Концертино за флейта и оркестър от Сесил Шаминад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Незабравимият Тодор Колев

Шумен става сцена

В продължение на седмица Шумен влиза във фестивалното вълнение на форума за спектакли на името на Тодор Колев, оставил незабравима следа в киното, театъра, телевизията, радиото и музиката. Днес се вдига завесата на Първия комедиен фестивал, носещ неговото име. В различни светове ще потопят зрителите 9-те спектакъла, включени в програмата. Освен..

публикувано на 25.06.24 в 08:10

Премълчаният Иван Грозев

Истинският човек разбира само една свобода и само едно право -  да изпълни дълга си. Недейте дава в ръцете на слепеца факел, казва Шилер, защото той ще подпали къщите на хората. Недейте дава свобода и права-власт на егоистичната човешка личност, за да не ви докара най-големи бедствия и катастрофи. Преди всичко преобразете тази личност и я..

публикувано на 24.06.24 в 17:24

Изкуство от тонове камък

Шуменското плато над града се превръща в територия на талантливи скулптори и фотографи в следващите дни. В понеделник вечерта ще бъде открито второто Национално биенале по скулптура „Шуменско плато“, а съвсем скоро край майсторите с длетата ще започнат да щракат и фотоапарати. Тази година община Шумен като организатор обединява двете културни..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Вдигат театралната завеса

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков са тримата финалисти в предстоящото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“. Той ще се проведе в Русе от днес (18.06.) до 22 юни с подкрепата на община Русе по програма „Култура“. В него участват млади режисьори на възраст до 35 години, които имат концепции за спектакъл..

публикувано на 18.06.24 в 08:24

Шест дни сълзи и смях

Билети за първите три дни на Комедийния театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен няма. Пропускът за спектаклите е на символична цена от 5 лева, като все още места могат да се намерят само за последните дни.  Програмата на форума представи на пресконференция екипът, който подготвя първото издание на фестивала - директорът на ДКТ „Васил Друмев“..

публикувано на 17.06.24 в 14:55

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23