Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо класиране в университета

Шуменски университет "Епископ Константин Преславски"
Снимка: Архив

Близо 700 души са класирани на първия етап от кандидат-студентската кампания в Шуменския университет за следващата академична година. Това съобщи след обявяването на първото подреждане заместник-ректорът по кандидатстудентската дейност проф. Чавдар Сотиров. Той допълни, че традиционно бързо са се запълнили местата в специалностите от педагогическия факултет и в някои от защитените специалности, в които обучението е без такса.

"Срокът за записване на всички приети студенти е на обяд на 17 юли - събота. Имаме 26 специалности, по които има все още свободни места. Желаещите могат да подадат яо петък за кандидатстване с изпит или с оценки от държавните зрелостни изпити", посочи той.

Записването за магистърските програми на Шуменския университет продължава до 23 юли, когато ще има и кандидат-студентски изпит за специалностите държавна поръчка, напомни още проф. Сотиров.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж пострада при ремонт

70-годишен мъж е пострадал при извършване на ремонтни дейности в Смядово. Това съобщават от шуменската полиция. Около 11:00 часа вчера 64-годишен мъж, германски гражданин, собственик на имот в града, намерил в неадекватно състояние 70-годишен мъж, който правел ремонт в къщата му.  Мъжът изпаднал в безсъзнание, бил откаран за преглед в шуменската..

публикувано на 18.06.24 в 10:11

Закана с убийство

Закана с убийство отправил мъж към жена си, съобщават от шуменската полиция. 33-годишната жена от село Живково подала сигнала в полицейското управление в Шумен вчера. По нейни данни, заплахите 41-годишният мъж отправил на 13 юни.  Образувано е бързо производство.

публикувано на 18.06.24 в 10:02

Подкрепа за собствен бизнес

Осигурени са финансови средства за насърчаване на безработни, започнали самостоятелна стопанска дейност. Микрокредитирането е до 5000 лв. Това съобщават от Бюрото по труда в Шумен. Финансирането е за жители на общините Венец, Хитрино и Шумен.  А работодателите от тези общини могат да получат финансиране по програми и насърчителни мерки, ако предлагат..

публикувано на 18.06.24 в 09:04

Карти по график

Издаването на карти за градския транспорт в Шумен на пенсионери и на многодетни майки с деца до 18 години се извършва по график, за да не се образуват опашки пред специализираните гишета на Автогарата в Шумен. Това съобщават от „Шумен – Пътнически автотранспорт“ и уточняват, че днес и утре ще се издават карти на хората, родени между 1957 и 1959 г...

публикувано на 18.06.24 в 08:46

Час по дипломация

Обучение по дипломация и международни отношения „Млади дипломати в действие“ ще се проведе днес (18 юни) от 10.00 часа в зала 363 на община Шумен. Обучението ще е съвместно с Общинския младежки съвет - Шумен. Модератори на събитието са Моника Стефанова и Стефан Калинов. В началото на срещата кметът проф. Христо Христов ще отправи поздрав към..

публикувано на 18.06.24 в 08:13

платена публикация
Първо място за "Алкомет" АД

В периода от 12 до 16 юни 2024 г. в Тетевен се проведе XI-ата Национална спартакиада на металоработниците, събирайки най-големите металургични предприятия в България. „Алкомет“ АД се отличи, завоювайки общо 13 купи и с това постигна първо място в комплексното класиране със 143 точки. Второ място зае КЦМ - Пловдив, а трето място остана за "Стомана"..

публикувано на 17.06.24 в 16:39

Нов облик за ученическия стадион

За финансиране по програма на УЕФА ще се бори община Шумен. С 950 000 лв. (без ДДС) трябва да бъде поставена изкуствена настилка и инсталирано ново осветление на ученическия стадион „Цоньо Василев“ в града. За целта общинските съветници трябва да позволят на Българския футболен съюз да ползва съоръжението за 20 години, обясни зам.-кметът Николай..

публикувано на 17.06.24 в 16:21