Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И сега фитнес залите не са пълни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фитнес залите ще могат да работят без ограничение в капацитета до 50%, ако целият персонал е ваксиниран срещу Covid-19. До съоръженията пък трябва да се допускат само имунизирани, преболедували или проверени с актуален PCR тест посетители.

Още по темата в репортажа на Стоян Стоянов или в текста по-долу:

Ваксинацията не трябва да е разделителна линия в обществото. Това е преобладаващото мнение на членовете на Българската асоциация за здраве и фитнес.

„Повечето хора смятат че не трябва да има такива условия за клиентите, които посещават залите. Моето лично мнение е, че това е една опция и е добре да я има“, обясни Петър Ангелов, председател на асоциацията.

Ако спортните обекти решат да работят на пълен капацитет само с ваксинирани, преболедували или тествани, те ще трябва сами да следят за здравния статус на клиентите си. „Не е голямо предизвикателство“, твърди Ангелов. Сертификатът може да се показва от дисплея на телефона и да се проверява чрез QR кода. „Това е съвсем доброволно, никой не те задължава да си покажеш сертификата. Ако искаш да тренираш в зала, която е избрала да отговаря на тези условия, ти също трябва да отговаряш на изискванията и да го документираш“, каза председателят на асоциацията.

Все още е рано да се каже колко зали ще изберат да работят без ограничения с напълно ваксиниран персонал и клиенти. Едва ли ще са много. „Болшинството от персонала не иска да се ваксинира. И както знаете само 15% от българите одобряват ваксинацията. Ние сме на последно място в Европа. Нашите служители не са изключение, те са представителна извадка на обществото“, добави Ангелов.

За съжаление капацитетът на залите в момента е далеч от препълване. Цялата тази паника обезкуражи хората да ходят по залите“, разказа Ангелов.

Спортните центрове не са инкубатор на зараза, твърди той. „Човек, ако не се чувства добре, няма да стигне до залата. Но трябва да се качи в градския транспорт, трябва да влезе в магазина, за да си купи ядене. Плюс това в залите има достатъчно пространство. Дистанцията се спазва. По чисто търговски съображения вентилацията е на високо ниво. Хората няма да влязат там, ако мирише на пот и не е чист въздухът “, каза Петър Ангелов.

Всяка промяна в регламента за посещение на спортните центрове се отразява много зле на бизнеса. „Хората се плашат и просто не стигат до залата. А заниманията със спорт увеличават капацитета на имунната система. Справят се много по-добре с всякакви вирусни атаки. Човек може да се грижи за здравето си чрез профилактика. Това е нещото, което ние прокламираме. Затова сме Асоциация за здраве и фитнес. Апелирам хората да осъзнаят това и правителството да разбере, че ние сме най-големият им съюзник в борбата срещу Covid”, обясни Ангелов.

За да оцелее браншът в тази трудна ситуация, от Българската асоциация за здраве и фитнес настояват за държавни компенсации.

„Ако излезе това изискване до 30% от капацитета за залите, искаме да имаме компенсация. Тя да е 10% от декларирания приход за същия период на 2019 г. Ако се стигне до пълно затваряне, тогава искаме 30% от декларирания приход за същия период през 2019 г.“, разясни Петър Ангелов.

От асоциацията предлагат да се обмисли и въвеждането на ваучери за спорт, които да не се облагат с данъци. С такъв тип бонуси работодателите могат да поддържат здравето и тонуса на служителите си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01

Деца рисуват приятелството

Арт школата към Центъра за подкрепа за личностното развитие – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен е домакин на Международен летен пленер „Мостове на приятелството“. В него участват талантливи млади художници от школата, както и вдъхновени дарования от гимназията „Николае Лабис“ в Букурещ. Артистичното събитие продължава до неделя. Част от..

публикувано на 27.06.24 в 15:49

Балет "Вега" на 30 години

„30 години балет "Вега" – живот като на кино“ – това е мотото на двата грандиозни спектакъла, които подарява на публиката и ценителите на модерните танци балет "Вега" –Търговище.  Близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на „Вега“, ще представят съвременна танцова продукция върху филмова музика на сцената на Драматичния театър - днес и..

публикувано на 27.06.24 в 09:07