Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият служебен кабинет е ясен

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев представи днес официално структурата и състава на третия служебен кабинет, който назначава в рамките на мандата си като държавен глава.

Стефан Янев остава премиер и на новото служебно правителство. Досегашният финансов министър Асен Василев няма да бъде част от екипа на Янев. С поста министър на икономиката  се разделя и Кирил Петков.

Днес президентът разпуска и Народното събрание. Изборите за нов Парламент ще са на 14 ноември, заедно с президентските. Запазва се политиката от последните четири месеца.

Трима нови министри има в новия служебен кабинет. Съставът на кабинета става ясен от указ на президента, публикуван в извънредния брой на Държавен вестник днес.

Новият министър на финансите е Валери Белчев, а икономическото министерство поема Даниела Везиева. Белчев и Везиева заемат местата съответно на Асен Василев и Кирил Петков, които се очаква да оповестят, че започват нов политически проект.

Валери Белчев бе изпълнителен директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД , а Даниела Везиева - зам.-министър на икономиката по времето на Божидар Лукарски.

Третата промяна спрямо досегашното служебно правителство е министъра на транспорта - постът ще заеме Христо Алексиев, който беше част от първия служебен кабинет на Радев през 2017 година.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

С Указа на президента се прекратяват и правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г.

В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани и бюджетните актуализации, приети от 46-тия парламент, който беше закрит вчера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток на 7 юни

Шумен На  07.06.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Ивански, с. Вехтово, ТП "ПС В и К Кълново" и БКТП "Б груп". На  07.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: село Сини вир, село Становец, село Омарчево - промишлени цехове, търговски..

публикувано на 07.06.24 в 05:38
Варна

Слънчево и горещо

Днес ще е предимно слънчево, като в сутрешните часове по северното крайбрежие видимостта временно ще е намалена от ниска облачност или мъгла. Почти тихо време, в следобедните часове ще духа слаб вятър от изток. Максималните температури във вътрешността на района ще са между 29° и 34°, по Черноморието 25°-28°, за Шумен около 30°.  Вълнението на..

публикувано на 07.06.24 в 05:35

Публикуваха резултатите от матурите и НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg.  https://infopriem.mon.bg/ Проверката става с входящ номер и идентификационен код.  Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата..

публикувано на 06.06.24 в 16:23

Да помогнем на София

“Аз искам да живея и няма да се откажа! Зная, че има още какво да дам на света„. Думите са на 33-годишната шуменка София Баева, която се бори с коварно заболяване.  Преди 4 години тя чува тежката диагноза злокачествен тумор на гърдата, открит във втори стадий. След химиотерапия, лъчетерапия и хормонотерапия, идва ред на операция за премахване на тумора...

публикувано на 06.06.24 в 14:11
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Училища с награди

Български учители и училища от Североизтока са сред отличените за приноса си към разработването на учебно съдържание в рамките на програмата “Един учебен час с “Клет България”, информира БТА.    Средното училище “Васил Левски“ в Дулово получи награда в категорията за най-активно участие в инициативата “Един учебен час” през настоящата учебна..

публикувано на 06.06.24 в 08:42

Златен диплом за хор "Бодра песен"

Със Златен диплом - най-висока първа степен e отличен хор "Бодра песен" на Международния хоров конкурс "Victoria Adriatic" в гр. Риека, Хърватия. Журито оцени високо представителния хор на Шумен с диригент Деница Узунова, пианист Евридика Вълчева и корепетитор Йорданка Илиева. Изпълненията на шуменските деца получиха 93.6 точки от 100 и..

публикувано на 06.06.24 в 06:39

Предимно слънчево време

18 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, влажността на въздуха е 94%. 17 градуса е температурата в Разград и в Търговище, 20 градуса в Русе, 22 градуса е в Силистра.  Днес преди обед валежите постепенно ще спрат, а облачността ще се разкъса. Следобед ще се развива купеста и купесто- дъждовна..

публикувано на 06.06.24 в 06:28