Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици ще плащат да ходят на работа

Снимка: Радио Шумен

С бърз антигенен тест ходят на работа неваксинираните медици и служители в МБАЛ - Шумен от днес.

Изискването за зелен сертификат на работещите в болничната помощ влезе в сила със заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Засега тестът и лабораторното изследване са безплатни. От 26 октомври със заповед на директора д-р Димитър Костов всеки служител без ваксина ще плаща по 5 лв., за да работи. Таксата е за лабораторните услуги, поясни д-р Костов.

Двама позитивни за COVID-19 при работещите в МБАЛ - Шумен са показали бързите тестове днес. Те са поставени под карантина.

От вчера се е засилил интересът към ваксините. Пред имунизационния кабинет в болницата и днес имаше опашка от работещи в лечебното заведение.

„Над 70 процента от лекарите са ваксинирани, почти всички от останалите 30 процента са преболедували новия коронавирус“, поясни д-р Костов.

Повече неваксинирани има сред специалистите по здравни грижи, санитарите и административния персонал.

Няма противопоказания за поставянето на ваксини срещу COVID-19, освен ако пациентът не е алергичен към някоя от съставките на ваксината.

Репортаж на Мина Денева по темата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатици сменят печки догодина

Проектът за замяна на печките на дърва и въглища с климатици в община Шумен се бави.  „Причината са процедурите по обществените поръчки, които са около 11. Предстои фирмата изпълнител на проекта за чист въздух да открие офис в Шумен и приемни в селата от общината за прием на заявления. Очаква се и да бъде избрана и организатор на мащабната..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Школите отварят врати

С две нови дейности ще открие новата учебна година Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс "Анастас Стоянов" в Шумен. Децата и младежите вече ще имат възможност да развиват своите умения в шахмата и модерния балет.   220 ще бъдат школите и кръжоците, в които ще се занимават 1900 деца от 5 до 19 години в извънучилищна..

публикувано на 01.10.24 в 08:34

Вдъхновението проф. Момчилова

Вдъхновяващ пример и модел за подражание – това със сигурност може да се каже за проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.  Преди по-малко от месец тя премина успешно по трасето на ултрамаратона „Дунав Ултра: Следващото ниво“, като измина 740 километра само за пет дни, при това с планински велосипед. Това беше нейното трето поредно участие..

публикувано на 30.09.24 в 08:56

Сестра Мери Грейс от Танзания

Тя е на 27 години и е от Танзания. Казва се Мери Грейс. Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенидиктинския католическия манастир в село Царев Брод. Другите шест са от Германия, Корея, Филипините и България. На 18 години Грейс се посвещава на Бог и става монахиня, дори твърди, че това и е било мечта. Вече една година живее в..

публикувано на 27.09.24 в 17:10

Ученици се надбягваха с директор

За поредна година шуменското Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ проведе лекоатлетически крос за ученици, родители и учители. Събитието вече е с името „Надбягай Ironman”. Поводът за състезанието бе Европейският ден на спорта, а целта бе да се насърчи физическата активност сред децата.  Участниците в спортното бягане бяха разделени на две..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Пазителите в медицината

Втори Национален форум на студентите и специализантите по медицина и природни науки ще се проведе във Филиал Шумен на Медицинския университет във Варна тази събота и неделя - 28 и 29 септември.Организатор на събитието е Фондация „Гален Темелков“.  Публични лекции ще изнесат гост-лекторите ас. д-р Петър Иванов от Медицинския университет в София и д-р..

публикувано на 27.09.24 в 15:37

Онлайн измами с кученца

Социалните мрежи са атрактивна платформа за незаконна продажба на кучета. Профилите, от които се предлагат четириногите, са често от нелегитимни развъдници, което не гарантира здравния статус на животното.  От фондация „Четири лапи“, които са регистрирали този проблем, предупреждават, че са   възможни измами. Това каза Ивелина Иванова,..

публикувано на 27.09.24 в 13:20