Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържества на Паметника

Шумен, паметник "Създатели на българската държава"
Снимка: Антон Денчев

Община Шумен посреща автори на проекта и участници в изграждането на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ на 26 ноември, петък, когато тържествено ще бъдат отбелязани 40 години от откриването на паметника, съобщават от пресцентъра на институцията.

Сред гостите ще бъдат скулпторът проф. Иван Славов, един от най-младите участници в екипа на акад. Крум Дамянов, художникът Найден Панайотов, инж. Михаил Михайлов, най-младият инженер на строежа. В Шумен ще пристигнат също художникът Иво Генчовски и неговият син Кирил, почти връстник на паметника. Вестта за раждането на момчето идва, когато бащата е на скелето и реди мозайката. Паметното събитие е запечатано с едно синьо камъче в брадата на свети Кирил. Тук ще бъдат и двамата каменоделци – Въто Цолов, изваял каменните образи на хановете в скулпторната композиция, и Красимир Суролейски, изработил челюстта и една от лапите на лъва. Още 10 от участниците в строителството на паметника също ще се включат в честването.

Поради здравословни причини ръководителят на екипа акад. Крум Дамянов не може да пътува до Шумен. Сред поканените е и арх. Анета Каменова – Булант, която е ангажирана с проектирането на подхода от града и връзката на паметника с околната среда. Арх. Булант живее в Австрия и също не може да присъства на честването поради усилване на пандемията в момента. В специално писмо до кмета и организаторите тя посочва, че е емоционално свързана както с историческия момент на създаването на българската държава, така и с изграждането на мемориалния комплекс. В писмото описва удивлението на нейните австрийски колеги при представянето на монумента по време на изложбата „Българска архитектура“ във Виена през 2007-ма година, както и определянето на архитектурно-пространственото решение около него като изключително новаторско в реномираното италианско списание Абирате.

В ранния следобед на 26 ноември, петък, гостите на тържеството ще бъдат посрещнати най-напред от кмета на Шумен Любомир Христов в сградата на общината. От 16.00 часа в Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ те ще присъстват на представянето на филма „Мост между епохи“, посветен на 40-годишнината от откриването на паметника. Влизането в залата ще става само срещу представяне на документ за преболедуване, ваксинация, наличие на антитела или отрицателен тест за COVID-19, валиден за деня на събитието. В 17.00 часа на импровизираната сцена под мозайката триптих на паметника, ще започне празничната програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2000 посетиха "Бисерна"

Около 2000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ от април до момента. На 29 и 30 юни са последните дни за сезона, в които природният феномен може да бъде разгледан. През тази година се наблюдава засилен интерес към „Бисерна“ от организирани групи туристи и ученици. Някои от посещенията на децата бяха съчетани с походи и уроци за прилепите,..

публикувано на 26.06.24 в 15:17

Камера с изкуствен интелект на пътя

Нова камера, която снима автомобили с превишена скорост от разстояние 150 метра, бе представена от инспектор Йордан Жеков. Той е представител на сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР - Шумен. Съоръжението снима нарушители и моментално изпраща снимките в сървър с информация за превишената скорост и регистрационния номер на автомобила...

публикувано на 26.06.24 в 14:15

Автомобил горя по ранина

Автомобил горя вчера в центъра на село Близнаци. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пожара е приет вчера в 07:39 часа. Към мястото на произшествието е насочен екип на РСПБЗН - Шумен. При пристигане на място станало ясно, че гори "Фолксваген Лупо“ с шуменска регистрация.  Пламъците били погасени с помощта на водоноска, собственост..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Отново пиян водач

59-годишен мъж бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена малко след 15:00 часа вчера в село Църквица. Служители на РУ- Каолиново спрели водач на лек автомобил "Фолксваген". Мъжът лъхал на алкохол. Тестван бил с дрегер, отчетени са 1,79 промила. Задържан бил за срок до 24 часа в..

публикувано на 26.06.24 в 09:49

Солени глоби за плакатите

10 дни след изтичането на законоустановения срок за отстраняване на предизборни агитационни материали, плакати на ПП „Възраждане“ не са премахнати в Шумен, показа репортерска проверка на Радио Шумен.  Партиите и коалициите, които не спазят изискването на ЦИК и оставят своите материали, подлежат на санкция в размер от 1000 до 5000 лв.  Днес..

публикувано на 26.06.24 в 09:23
Архив 2023 г.

Кампания срещу дрогата

Кампания, озаглавена „Доказателствата са ясни: инвестирайте в превенцията“, започва Превантивно-информационният център в Шумен. Събитието ще се проведе на входа на Градската градина между 10:00 и 12:00 часа с открита приемна за граждани.  Партньори на инициативата са Областната дирекция на МВР, Регионалната здравна инспекция и Българският младежки..

публикувано на 26.06.24 в 08:55
Град Шумен

Започва екокампания в Шумен

Информационна кампания във връзка с изхвърлянето на едрогабаритни и строителни отпадъци започва община Шумен. Това каза екологът в Общинското предприятие "Чистота" Юлияна Иванова. "Нашата цел с тази кампания е първо да оптимизираме графиците, да оптимизираме начина на изхвърляне така, че да бъдат улеснени гражданите на Шумен, както и да бъде улеснена..

публикувано на 26.06.24 в 08:40