Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златният Адриан

От Холивуд до Лас Вегас. Това са точките на забележителния успех, постигнат само през 2021 година от Адриан Ал Жазар.

Както вече Радио Шумен съобщи, статуетката ''Златната богиня на музата“ пристигна преди дни в Силистра от Лас Вегас. С нея бе удостоен филм на Адриан Ал Жазар. Преди това младият режисьор и сценарист извоюва първото място на фестивал и в Холивуд. Негови филми заеха престижни позиции и в други американски конкурси, а междувременно той продължи снимките и на новите си проекти.

Христина Димитрова следи успехите на Адриан Ал Жазар през годината, а от амбициозния млад мъж ще научите за отзвука от наградите, за перипетиите на една статуетка, за жанра и локацията на предстоящия му филм.


Снимки: Кристиян Тодоров, Методи Жейнов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

За насилието от първо лице

Епизодът на подкаста  „Европа: Ново поколение“  е на тема домашното насилие, мерките за превенция и възможностите за подкрепа и помощ на пострадалите жертви. 💡 Каква е целта на директивата за ефективно предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в Европейския съюз, която беше приета през април от Европейския парламент и Съвета..

публикувано на 21.05.24 в 12:28
Архив

Протест и във Филиал Шумен

Медицинският университет във Варна и всички негови филиали, включително Филиал Шумен, днес се присъединяват към протестните действия. Това бе решено на Общо събрание на Съвета на ректорите.  Днес не се провеждат лекции, но планираните упражнения и дейности, свързани с обгрижването на пациенти не са отменени.  „Увеличението на заплатите на..

публикувано на 20.05.24 в 13:58
СУ Сава Доброплодни - Шумен

Английски език най-предпочитан

Втората задължителна матура за зрелостниците в Шуменска област се проведе днес по 14 учебни предмета в 10 училищни сгради.  Явилите се злерелостници по профилиращ предмет са 580, а само 9 са пропуснали изпита. Най-много решаваха теста по английски език – 288 души, биология и здравно образование  - 101, география и икономика -  47,  а само един е..

публикувано на 20.05.24 в 13:35

Книги за смет

Предадени над 110 тона пластмасови отпадъци и подарени книги за повече от 1 милион лева – това са количествените измерения на кампанията „Книги за смет“, която съществува вече от 12 години. На 19 май инициативата гостува в Русе след двегодишно прекъсване, за да предизвика малки и големи да предават пластмасови отпадъци срещу книга. Посланието на..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Зрелостници писаха за мълчанието

„Цената на компромиса“ – това беше темата за интерпретативно съчинение по „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, по която днес имаха възможност да пишат около 50 000 зрелостници в цялата страна. Втората възможност в третия модул от държавния зрелостен изпит по български език и литература беше есе на тема „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 14:09

Кола за бала от сърце

Младеж от Шумен предлага автомобила си за бала на абитуриент в нужда. Вергил Борисов, който също е ползвал колата на приятел за своя бал, знае и иска да направи деня на този, който го потърси, чудесен. От години е традиция един след друг от луксозни и по-луксозни автомобили да слизат прекрасно облечени младежи. Важно е да се отиде на бала не..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

Кръстиха щъркели в Мараш

Семейство щъркели бяха кръстени днес в шуменското село Мараш. На електрическия стълб, където е гнездото, беше поставена табелка с имената на птиците - Хрис и Бони. Имената са избрани след допитване в групата на селото в интернет заради улицата, на която е гнездото - „Христо Ботев“ .  Вече десетина години хората им се радват и ги очакват с..

публикувано на 16.05.24 в 16:13