Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивановден е

Снимка: архив

На 7 януари Православната църква чества Ивановден - денят на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Иисус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.

Ивановден е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според народното вярване, Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Навсякъде ритуалът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Този ден също ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино.

347 534 българи празнуват имен ден днес. Това са Иван, Иванка, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.

На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава Фолклорният събор „Петровска китка“

Трети ден продължава традиционния Фолклорен събор „Петровска китка“ във Велики Преслав. Десетки певци и танцьори се изявиха на сцената на форума. Участници на възраст от детската градина до пенсионерския клуб получиха грамоти за добро представяне.  През първият ден на събора мина и конкурсът за автентична носия с награждаване на победителите. Десет..

публикувано на 30.06.24 в 08:14

Колоездене и бягане на Шуменското плато

Движението по шуменската улица „Порек“ ще бъде затруднено от 8:30 до 9:00 часа тази сутрин. По това време оттам ще преминат колоездачите, които участват в състезанието „Шуменско плато 2024“.  Събитието е организирано от велоклуб „Илчов баир“. Улицата няма да бъде затваряна, поставени са предупредителни табели. Техническата конференция на..

публикувано на 30.06.24 в 07:42

Слънчево и горещо в неделя

Изпращаме месец юни със слънчево и горещо време. Преди обед във вътрешността ще е тихо, по крайбрежието със слаб северозападен вятър. Следобед ще духа умерен източен вятър, по Черноморието подсилен от бриза.  Максималните температури ще са между 32° и 37°, по крайбрежието от 27° до 30°. За района на Шумен температурата се очаква да бъде 34°...

публикувано на 30.06.24 в 07:02
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото..

публикувано на 29.06.24 в 08:21

Без ток на 29 юни

Търговище На  29.06.2024 от 16:30 ч. до 17:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, са възможни смущения на електрозахранването в района на Търговище, ВЕЛ "Парка" - абонати, захранени от: ТП "Първи долап", МТП "Стройкомерс", ТП "Сервиз", МТП "Лукойл", БКТП..

публикувано на 29.06.24 в 07:25
Лято на морския бряг

Слънчева събота

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза.  Максималните температури ще са между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Шумен около 32°.  Вълнение на морето е 3 бала. Температурата на морската вода е от 24° до 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от..

публикувано на 29.06.24 в 07:12

Първият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.

публикувано на 28.06.24 в 12:30