Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А сега накъде?

Снимка: БГНЕС
„Газпром“ съобщи вчера, че спира доставките на газ за Полша и България.
„Правителството има готов план за този сценарий поне от един месец. Министерство на енергетиката е изготвило точни стъпки за изпълнението му. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани“, каза днес премиерът Кирил Петков на брифинг след заседание на Министерския съвет. Утре вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов ще бъдат в Брюксел за изготвяне на общ европейски отговор. 

"Путин спря подаването на газ за България с едностранно нарушение на международен договор. Това срива репутацията на страната му като доставчик на енергия", коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Природният газ се използва като политическо и икономическо оръжие, заяви енергийният министър Александър Николов по повод спирането на газовите доставки от Русия. "Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и със сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена. Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото инфраструктурни съоръжения не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим и с тази ситуация", посочи министър Николов. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира спирането на газа за Полша и България. "Заявлението на руската енергийна компания "Газпром", че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване", заяви Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че България не е застрашена от енергийна криза, а от управлението на премиера Кирил Петков и неговото правителство. Този коментар направи Борисов в Бургаско по повод информацията за спиране на природния газ за България от Русия. "Всички ще платим затова, че докарахме промяната. И те, "Газпром", днес ясно им казаха – всички държави си плащат в долари, само че трябва да си запазиш сметка, където като преведеш долари, те си ги трансформират в рубли, няма разлика в курса и всичко е направено от всички други държави, включително и Полша. Я да отидем на гръцката връзка и да видим колко е построено за година и половина при нас, колко е при тях. Това е абсолютно безобразие", заяви Борисов.

Евродепутатът Радан Кънев коментира: "От седмици беше ясно, аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на Европейския парламент, че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако Европейският съюз не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие. За съжаление, Европейският съюз се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза".

Политическите реакции по темата и последиците анализира политологът Яница Петкова. Още може да чуете от интервюто с нея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На мегдана на другата България

В рубриката „Далечната България“ ще отидем „На мегдана на другата България“ – пътуващ събор, на който се събират, надиграват и надпяват български фолклорни групи от различни европейски страни. Първият събор се провежда през 2015 година в Лион, Франция, като идеята е той да се провежда всяка година на различно място от различна група под..

публикувано на 31.05.24 в 14:05

Библиотеката очаква нощни гости

Шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” кани тази вечер настоящи и бъдещи читатели да станат нейни гости след 18:30 часа. Добре дошли сте чак до полунощ. Шумен ще бъде вторият град след столицата, където ще бъде представена аудиовизуална инсталация „Квантова симфония”. Библиотекарите са подредили и две изложби с уникати от своя..

публикувано на 31.05.24 в 08:53

Приключения в науката

Панаир на науките, технологиите и изкуствата ще се проведе на 1 юни в Градската градина на Шумен. Той е част от програмата на община Шумен за деня на детето, а идеята е на хората от образователния център „Матлетика“ в града.  За любознателните деца врати ще отворят различни работилници, всяка от които ще представи интересната страна на отделна наука...

публикувано на 31.05.24 в 08:36

Ден без тютюнев дим

Тютюнопушенето е причина за 25% от всички видове рак и убива 8 млн. души всяка година. Въпреки това, на пазара се появяват периодично все по-нови и „по-безвредни продукти“, които да задоволяват вкуса на пушачите. Най-сигурно и най-безопасно е обаче да не се пуши. Какво може да накара хората, пристрастени към тютюнопушенето, да откажат цигарите..

публикувано на 31.05.24 в 08:28

Деца под закрила

Национален детски конкурс за изработване на лого на Националната телефонна линия за деца 116 111 и чат приложението към нея обяви Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участва всяко дете на възраст от 11 до 16 години. Децата имат пълна свобода на действие в изработването на логото, включително дигитална графика, рисунка и..

публикувано на 31.05.24 в 08:22
Княз Фердинанд Сакскобургготски

Фердинанд се върна у дома

76 години след смъртта му българският цар Фердинанд I ще бъде погребан в неговата втора родина. Тленните му останки ще бъдат положени в семейната крипта на построения от него дворец „Врана“. Често определят Фердинанд като противоречива личност в историята ни, но едно е категорично за него - той е обичал страната ни до последния си дъх през..

публикувано на 29.05.24 в 15:29

Светулките играят оперета

Един вълшебен свят ще покажат на своите родители на 30 май децата от шуменската Детска градина „Светулка“. В този ден на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде премиерата на оперетния спектакъл „Приказка за Аграба“. Либретото е на учителката от детската градина Галина Дочева. Използвана е музиката на Алън Менкен от..

публикувано на 29.05.24 в 08:12