Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви, народе възродени!

| обновено на 24.05.22 в 07:49
Снимка: Радио Шумен, архив

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

В традиционното шествие в Шумен ще се включат деца, ученици, студенти, преподаватели и представители на културните институти. То ще тръгне в 10 ч. от площад „Кристал“ и ще завърши пред сградата на Общината, където ще е тържественото връчване на наградите в сферата на образованието и науката за 2021 г. В празничната програма ще участват детският хор „Бодра песен“, смесеният хор „Проф. Венета Вичева“, Духовият оркестър „Михаил Биков“, детският танцов ансамбъл „Веселяче“ и ансамбъл „Мадара”. В 12 ч. пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ шуменци и гостите на града могат да се включат в празнично хоро заедно с танцьорите от ансамбъл „Българе“. Вечерта от 20 ч. в парк „Студентски“ ще има празничен концерт на дует „Ритон“.

Молебен за здраве на всички учащи и преподаватели ще отслужи в Силистра Доростолският митрополит Яков. Службата започва в 9,30 ч. в катедралния храм „Свети първоапостоли Петър и Павел”. Час по-късно на площад „Свобода“ ще има празнично шествие на учебни заведения и културни институти. От 19 ч., отново на площад „Свобода“, ще има празничен концерт „Да танцуваме с Ансамбъл „Българе“, с участието и на камерната гайдарска група „Чавдарчета”.

Две празнични прояви са предвидени в Търговище на днешния 24 май. Началото на програмата е от 10,30 ч. с шествие от I ОУ „Христо Ботев” до площад „Независимост”, в което ще се включат представители на училищата, образователните и културни институции в общината. В 18,30 ч. започва дефилето на зрелостниците. По червената пътека пред сградата на Община Търговище ще преминат абитуриенти от 9 училища в града. 

В Разград тържествата за 24 май започват в дворовете на всяко едно учебно заведение, след което ученици и учители ще тръгнат към площад „Възраждане“. Там са предвидени изпълнения на хор „Железни струни“, а в 10,30 ч. пред Паметника на учениците на Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11 ч. празничното шествие ще тръгне от площад „Възраждане“ по пешеходната зона на булевард „България“ към площад „Ларго“. На откритата сцена на централния площад трима от 16-те „Отличници на Випуск 2022“ ще издигнат Националния флаг. Ще бъдат връчени наградите на новите носители на отличията „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“. Това са писателят Димитър Петров и пианистът Фидоси Керчев. Ще бъдат отличени също носителите на приза „Студент на годината“ и „Отличник на випуска“. В празничния концерт ще участват детските фолклорни състави „Лудогорче“, „Хорце“ и „Капанче“, гайдарската група към НЧ „Напредък“ и певците от Музикалната школа „Илия Бърнев“. 

В Русе от 10,30 ч. два лъча с представители на всички училища от града ще тръгнат от Средното училище „Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по дървообработване, под съпровода на Общинския духов оркестър и барабанчиците от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Участниците в шествието ще се придвижват по улица „Александровска“ и ще се съберат пред сградата на Община Русе. Там в 11 ч. ще започне празничен концерт, по време на който русенските ученици ще изпеят заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен абитуриентски бал

Полицията в Шумен е създала организация за осигуряване на реда и пътната безопасност по време на абитуриентските балове на 24 и 25 май. Това съобщават от Областната дирекция на МВР.  Днес е проведена работна среща с кметския екип на Шумен, на която са обсъдени организацията и маршрутите на преминаване на автомобилите. Информацията за часовия..

публикувано на 16.05.24 в 14:43

Пожар лумна в Дивдядово

Пожар е лумнал в шуменския квартал "Дивдядово" преди минути, видя репортер на Радио Шумен. Гори пункт за изкупуване на метали. От полицията уточниха, че са се запалили гуми в двора на фирмата за отпадъци. На място са екипи на пожарната и полицията.

публикувано на 16.05.24 в 14:01

Млади спасители в надпревара

Възпитаниците на II ОУ “Д-р Петър Берон“ са победители в областния етап от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе днес на тренировъчния учебен център на противопожарната служба в Шумен. С общ брой от 148 точки учениците набраха преднина пред отбора на ОУ “Св. Климент Охридски“ от село Пет могили,..

публикувано на 16.05.24 в 13:30
Читалището в село Драгоево, община Велики Преслав

Драгоево се готви за празник

20 години от основаването на клуба на пенсионерите в преславското село Драгоево се навършват днес. Празникът на местната организация на възрастните хора ще бъде честван в петък - 17 май, от 12:30 ч. в центъра на селото. Очакват се повече от 50 участници и гости от общината във Велики Преслав, от пенсионерския клуб и читалището в село Имренчево и от..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Хладилник подпали жилище

Късо съединение в хладилник предизвика пожар в Смядово, съобщават от шуменската полиция. Малко след 17:00 часа вчера постъпил сигнал, че гори апартамент в жилищен блок в Смядово. Към адреса бил насочен екип. На място огнеборците установили, че има пожар в жилище на третия етаж. Успели да го погасят с помощта на 1000 л вода. Станало ясно,..

публикувано на 16.05.24 в 11:01

Спецакция в Струйно

43 тежкотоварни автомобила са проверени вчера по време на специализираната полицейска операция до село Струйно. Това съобщават от шуменската полиция. По време на проверките са установени три нарушения. Установено било, че единият водач управлявал автомобил без годишен технически преглед, друг не носил свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 16.05.24 в 10:11

Спортен празник за децата

Спортен празник организират община Шумен и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Училищна спортна школа “Хан Крум” на 17 май. В спортната проява ще участват ученици от I до IV клас от различни училища в града. Събитието ще се проведе в зала „Арена Шумен“ с начален час 9:30 ч. С много игри ще бъдат представени всички видове..

публикувано на 16.05.24 в 08:58